Frissen Fejérből

2022.08.25. 10:49

Egy lépéssel közelebb a cél: újabb hírek a 81-es négysávosításáról

Gyorsforgalmi úttá épül a 13-as és a 81-es főút Komárom és Székesfehérvár között, indul a környezeti hatásvizsgálati eljárás.

Szanyi-Nagy Judit

Évek óta nagy a forgalom a 81-es főúton, sajnos több baleset is történt már itt

Forrás: archív: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. megbízásából elkezdődik a Komárom–Kisigmánd (M1-es autópálya)–Kisbér–Székesfehérvár (M7-es autópálya)–Sárbogárd (M8-as gyorsforgalmi út) közötti út megvalósítása keretében a Komárom–Székesfehérvár közötti emelt sebességű főút (13-as és 81-es) környezeti hatásvizsgálati eljárása – írta közösségi oldalán Czunyiné dr. Bertalan Judit Komárom-Esztergom megyei országgyűlési képviselő. 

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár lapunk kérdésére még 2020-ban azt nyilatkozta: a 13-as, 81-es és 63-as utak négysávosításával gyakorlatilag Komáromtól Székesfehérváron, Sárbogárdon és Dunaújvároson keresztül egészen Kecskemétig jönne létre a gyorsforgalmi kapcsolat. Vagyis például a Siófok–Kecskemét távot az eddigi két óra helyett bő egy óra alatt tehetnék meg az utazók.

A százhúsz kilométeres gyorsforgalmi folyosó létrejöttével jelen állás szerint Komárom és Székesfehérvár között a 13-as és a 81-es főút egyaránt négysávos lenne és az M81-es nevet kapná, így haladna a negyedik fehérvári M7-es csomóponton keresztül Sárbogárdig, ahol pedig az előkészítés alatt álló M8-as gyorsforgalmi úthoz csatlakozna. (Utóbbi projekt is több megyei települést érint, például Baracsot, Enyinget, Déget.)

Amennyiben a környezeti hatásvizsgálati eljárás eredményesen lezajlik, az út építése környezetvédelmi engedélyt kap, vagyis egy újabb lépéssel közelebb kerülünk a megvalósításhoz. A következő lépés – amennyiben minden engedélyt megkap az út – a kivitelezési tervek elkészítése lesz, amit aztán a közbeszerzés, legvégül pedig a kivitelezés követ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában