Frissen Fejérből

2022.08.01. 12:59

Dunaújvárostól a Fekete-tengerig - Négy hét alatt teljesítette az embert próbáló távot a két barát

A 74 éves székesfehérvári Mészáros János egykori ultratriatlonista július 4-én – kétéves előkészület után – indult útnak barátjával, az 57 éves paksi Csipszer Jánossal a dunaújvárosi Szalki-szigettől: az első néhány kilométeren elkísérték őket a Vital Club fiatal kajakosai is.

Tihanyi Tamás

Sok alkalmi barát támogatta a vállalkozást: volt, hogy friss zöldséget, gyümölcsöt kaptak

Forrás: Csipszer János

Tervük az volt, hogy leevezzenek egészen a Duna deltájáig, azaz megtegyék a Fekete-tengerig rájuk váró 1579 kilométeres távot. Előzetesen úgy gondolták, hogy 20-25 napra lesz szükségük a teljesítésig, ez végül 29 nap lett, hiszen ma, azaz hétfőn délelőtt érték el céljukat. Igyekeztek nappal haladni, az éjjeleket pedig általában „nomád” körülmények között töltötték, először például egy homokzátonyon aludtak meg, aztán többnyire vadkempingeztek. Sokan segítették őket útjuk során, számos barátságot kötöttek, és bár hajózási térkép segítségével haladtak, a zátonyok és a helyenként erős hullámzás többször megtréfálta őket.  

Aki elől ült, az kenuzva segítette az ereszkedést 
Forrás: Csipszer János

 „Védlizve” ereszkedtek a tenger felé, ami azt jelenti, hogy a hatméteres, Váci 6-os elnevezésű alumínium csónak végében lévő villába kellett helyezni és jobbra-balra mozgatni az evezőt az előrejutás érdekében, az elől ülő pedig kenuevezővel segített. Két nappal ezelőtt már tengerjáró hajókat láttak, aztán egyre közelebb értek céljukig, így aztán a nagy utazás szerencsésen és egészségben befejeződött. Amelynél természetesen voltak – már sportértékben mérve – sokkal komolyabb kihívások is Mészáros János életében. Hiszen egyebek mellett a világon elsőként teljesítette a tízszeres Ironman-távot 1992-ben, átkerékpározott négy sivatagot Ausztráliában 1994-ben. De biztosan ez az utóbbi vállalkozás teljesítése is része lett a Duna mellett született sportember életében a nagy tanulságoknak. Az utazással édesapjának és testvérének akart emléket állítani, akik ezen a dunai útvonalon hajóztak negyven évek át. Barátja, Csipszer János vízirendőr volt, az ő rendkívüli tapasztalata nélkül a siker talán elmaradt volna.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában