Frissen Fejérből

2022.07.28. 09:34

Tábori Kihelyezési Hetet teljesített a negyvenhármas állománya

Gyimóthy Levente

Forrás: Dömsödi Richárd

Évente több alkalommal hajtanak végre a hazai alakulatok – így a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonaállománya is – Tábori Kihelyezési Hetet, amely a honvédek harci felkészítését szolgálja, minél realisztikusabb körülmények között. Erre tökéletesen alkalmas a székesfehérvári Alba Regia és Nagysándor József laktanya, de nem különben az MH Bakony Harckiképző Központ Berki Ferenc lőtere és annak környezete. 

A több mint ötvenfős állomány tábori körülmények közt, a kiképzési foglalkozások összevonásával gyakorolta be alaprendeltetésükből adódó, vagy egyéb, elrendelt, általános katonai feladatait. Az időjárásnak megfelelő hadi gyakorlóban, málhamellénnyel végrehajtott, elméleti és gyakorlati foglalkozások közül egyik legfontosabbnak a gyalogsági és békeműveleti lövészet bizonyult, azonban az alap lőgyakorlat mellett sem mehetünk el szó nélkül: ezek során a katonák megvizsgálták, mennyire lőnek pontosan fegyvereikkel. A lőgyakorlat folyamán az állomány - adott időkereten belül - a katonára törő ellenség megállítására koncentrált: ezt CZ Bren-2 gépkarabéllyal, CZ P 09 pisztollyal hajtották végre.

A lövészeten túl 14 kilométeres menetgyakorlat, vezetési pont infokommunikációs rendszerének kiépítése, és vezetési gyakorlat is várt a fehérvári katonákra. Emellett részt vettek az általános harcászati kiképzésen, amely felderítésből, közel- és fedezőbiztosítás mozzanataiból, vagy terepen és különböző harcalakzatokban végrehajtott járőrözésből állt. Volt részük harcálláspont-foglalásban, infokommunikációs gyakorlatban, de sorra vettek nem háborús műveleteket is – úgy, mint ellenséges erők üldözése, blokírozás, zárás, kutatás, bekerítés, vagy elfoglalás. Ez utóbbi harcászati mozzanatok – vagyis a nem háborús műveletek – szintén nélkülözhetetlenek a válságreagálás katonai feladatainak végrehajtásában.

Az állományt úgy kell foglalkoztatni, hogy az alapvető harci mozzanatokat elsajátítsa – erről Kaló Péter százados, a TKH lövészetvezetője beszélt. Mint kiemelte, a katonák a TKH keretén belül olyan az alapvető harcászati feladatokat sajátítanak el, amelyek egy sikeres harc megvívásához elengedhetetlenek. Ugyanakkor - nem elhanyagolva az alakulat alaprendeltetésből adódó feladatait - a vezetési pont telepítésének, üzemeltetésének begyakoroltatása is lényeges mozzanatok a végrehajtás során.

Helikopteres felderítést/leszállítást is végrehajtottak, egy éjszaka pedig előre tolt vezetési pont őrzésvédelmében, tábori biztosításában jeleskedtek, harcászati és ellátási oldalról is megtámogatva azt. A fehérvári honvédek természetes akadályokkal szabdalt körülmények között kiépített ellenőrző pont figyelésében is részt vettek, amely az elöljáró által meghatározott területen az áthaladó forgalom ellenőrzésére szolgál. Infokommunikációs gyakorlatuk folyamán menethíradást biztosító híradó eszközöket vetettek be és stabil összeköttetést tartottak fenn a telepített Előretolt Vezetési Pont, valamint a Vezetési Pont között, nem kihagyva a különböző incidensek bejátszásának híradó biztosítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában