Frissen Fejérből

2022.07.27. 10:32

Szenzációs leletre bukkantak Mányon!

Egy eltemetett fiatal lány viselete is rendkívül jól rekonstruálhatóvá vált.

Szanyi-Nagy Judit

Gyűrűk a bronzkori sírból

Forrás: SZIKM Régészeti Örökségvédelmi és Tudományos Osztály

A Szent István Király Múzeum (SZIKM) régészei 2021 novemberében terepbejárásokkal, próbafeltárásokkal kezdték a munkát Bicske és Mány térségében, az M1-bővítés és az M100-as autóút építéséhez kapcsolódva. Ez év nyár elején már a megelőző feltárásokat is elkezdték. Közösségi oldalán a SZIKM régészeti örökségvédelmi és tudományos osztálya most arról számolt be: az ásatás első pár hetében egy kis sírszámú, a bronzkori halomsíros kultúrához köthető temetőrészlet került elő Mány határában, ahol Libor Csilla régész-antropológus vezetésével zajlanak jelenleg is a munkálatok. Nyolc darab temetkezést sikerült feltárni, melyek mellett megannyi gyönyörű mellékletet és viseleti elemet sikerült dokumentálni. Az egyik legkülönlegesebb sír 38 tárgyat tartalmazott a vázon kívül, melyek segítségével rendkívül jól rekonstruálhatóvá válik az eltemetett fiatal lány viselete. 

A bejegyzésből kiderül, sok más érdekesség is várta a szakembereket: a temető mellett az egykori bronzkori település jelenségeit is sikerült megtalálni, valamint szinte teljesen ugyanott vaskori kelta és Árpád-kori település nyomai is felfedezhetők.

A sírok bontásában és dokumentálásában Benke András, Molnár Gábor, Némethi Balázs, Rechner Balázs, Földesi Anna és Kiss Alexandra segédkeztek
Forrás: SZIKM Régészeti Örökségvédelmi és Tudományos Osztály

"A sírok bontásában és dokumentálásában kollégáink, Benke András, Molnár Gábor, Némethi Balázs, Rechner Balázs, Földesi Anna és Kiss Alexandra segédkeztek" – adták közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában