Frissen Fejérből

2022.07.20. 14:32

Megújul a pákozdi templom legfelső része

A Szent József katolikus templomot már jócskán megviselte az idő, ezért a múltban már többször is gyűjtést kezdeményeztek a felújítása érdekében.

Tihanyi Tamás

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Leginkább a toronysapka állapota adott okot az aggodalomra, ezért amikor a célokra 15 millió forintot folyósított a Bethen Gábor Alapkezelő Zrt., és a fennmaradó költségek biztosítását vállalta az egyházmegye, elkezdődött a munka. A területet már hetek óta elkerítették, az új toronysapkát pedig a földön, a templom mellett építette fel a kivitelező Stílus Generál Kft. Eredetileg úgy tervezték, hogy a régi toronysapkát a magasban kézzel szedik szét, mert úgy tűnt, annyira rossz állapotban van, hogy nem lehet egyben leemelni a helyéről, aztán mégis megrendelték a darut július 20-ra, szerdán reggelre. Sok izgalommal járt a művelet, ám végül a próbálkozást siker koronázta, a régi toronysapka lekerült a helyéről. 

A régi toronysapka felemelkedett a helyéről… 
Forrás: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Várhatóan a kilencven százalékos készültségi állapotban lévő új toronysapka – amelynek először a szerkezetét készítették el, majd azt lefedték –, csütörtökön emelkedik majd a magasba, hogy aztán újabb hosszú évtizedek során dacoljon az idővel. Egyébként némi késedelmet okozott, hogy a műemlékvédelmi hatóság egy apró javítást kért az elkészült tornyon, hogy az egészen pontosan olyan ívű legyen, mint elődje volt.  

Ezzel persze nem lesz minden rendben a templommal, hiszen a hajó ácsszerkezete, a szigetelés és a homlokzat ugyancsak rossz állapotban van, valamikor azt a munkát is el kell majd végezni.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában