„A munkatársak nélkül nem ment volna!"

2022.07.06. 10:17

Meghódította a jegyzői szakma csúcsát Venicz Anita

Nem akármilyen kitüntetést kapott Sárbogárd jegyzője, Venicz Anita, aki június utolsó napjaitól kezdve a címzetes főjegyzői cím birtokosa lett.

Kecskés Zoltán

Varga Gábor országgyűlési képviselő személyesen szállította a jó hírt Venicz Anita jegyzőnek

Forrás: Önkormányzat

Milyen érzés címzetes főjegyzői címet kapni ilyen fiatalon? Országosan mennyire szűk körű ez a „klub”?

– Nagyon megtisztelő, hogy jegyzői tevékenységem elismeréseként Magyarország miniszterelnöke címzetes főjegyzői címet adományozott a számomra. Úgy gondolom, hogy ez a legmagasabb szakmai kitüntetés, amit egy jegyző kaphat. Jó érzéssel töltött el, hogy Sükösd Tamás polgármester és Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselő-testülete méltónak talált arra, hogy felterjesszen erre a kitüntető címre. A 2022. januári képviselő-testületi ülésen egyhangú döntés született, valamennyi képviselő - politikai hovatartozásától függetlenül – megszavazta a javaslatot. A képviselő-testület kezdeményezése a Fejér Megyei Kormányhivatalhoz került felterjesztésre, ahol Simon László kormánymegbízott szakmai támogatásával került továbbításra az illetékes minisztériumokba. Szeretném megemlíteni még Varga Gábor országgyűlési képviselőt is, aki egyetértett a kezdeményezéssel és ő volt az, aki a jó hírt hozta nekem.
A címzetes főjegyzők számáról nincs konkrét tudomásom. Kis számban adományozott cím, ritka, ha évente egy-két főnél több kapja. Jómagam négyet ismerek személyesen.

Egy kicsit visszatekintve: Mi vonzotta a jegyzői pályára?

– Hatósági ügyintézőként kezdtem dolgozni a Sárbogárdi Polgármesteri Hivatalban. Akkor még nem volt tudatos döntés, hogy a közigazgatásban szeretnék tevékenykedni. A ranglétrán felfelé haladva aljegyzői pozícióba kerültem. Aztán jött egy négyéves kitérő, amikor ügyvédként tevékenykedtem. Sükösd Tamás polgármester felkérésére pályáztam meg a jegyzői állást, amit 2011. április 13-a óta töltök be. Ekkor már tudatosan ezt a pályát választva döntöttem a közigazgatás mellett. Úgy éreztem, hogy így tudok legtöbbet tenni a közösségért.

Hogyan élte meg az elmúlt éveket? Mire emlékszik vissza szívesen a pályafutásából?

– Az elmúlt időszak tele volt kihívásokkal. Gondolok itt a folyamatosan változó jogszabályi környezetnek való megfelelésre és a szervezeti átalakulásokra. 2013. január 1-jén létrejöttek a járási hivatalok, ahova számos jegyzői feladat és hatáskör (pl. gyámhivatal, okmányiroda), továbbá kolléga került át. Lecsökkentett hivatali létszámmal kellett átalakítani és tovább működtetni a polgármesteri hivatal szervezeti rendszerét.
Legszívesebben a választásokkal kapcsolatos teendőkre emlékszem vissza. A Fejér Megyei 5. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Iroda vezetőjeként 35 település választás igazgatási feladatai tartoznak hozzám. Nagyon nehéz, embert próbáló feladat a voksolások lebonyolítása, de úgy gondolom, hogy a hivatalom köztisztviselőivel, valamint a jegyző kollégákkal ki tudtam alakítani egy nagyon hatékony együttműködést, melynek köszönhetően zökkenőmentesen tudtuk megoldani ezeket a feladatokat. Külön büszke vagyok arra, hogy kezdeményezésemre a választások révén létrejött egy informális szakmai szerveződés, Dél-Fejér Jegyzői Kollégium néven, 35 település 22 jegyzője, aljegyzője részvételével. Ezt szeretném a jövőben formális keretek között átalakítani és továbbműködtetni.
Büszkeséggel tölt el továbbá, hogy az idei évben a Jegyzők Országos Szövetsége Elnökségének tagjává választottak. Úgy gondolom, hogy nagyon fontos a jegyzők szakmai és érdekképviselete. Ebben a munkában is szeretnék aktívan részt venni.

Sárbogárd jegyzőjeként rálátása van a városlakók apró-cseprő, peres ügyeire. Mennyire békés vagy szabálykövető a város? 

– A hatósági ügyek száma jelentős. Ennek ellenére kevés a fellebbezés és viszonylag kevés esetben kell szankcióval élnünk az állampolgárok vonatkozásában. Ezekből én azt tudom megállapítani, hogy szabálykövetőnek tekinthető a sárbogárdi lakosság.
Végezetül meg szeretném köszönni a Sárbogárdi Polgármesteri Hivatal valamennyi köztisztviselőjének az elmúlt 11 évben végzett lelkiismeretes munkáját, ami hozzájárult ahhoz, hogy címzetes főjegyző lehessek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában