Frissen Fejérből

2022.07.19. 14:00

Megbüntetnek-e augusztustól a fehérvári buszokon, ha éppen lemerül a mobiltelefonunk?

A buszokat érintő elektronikus jegy- és bérletávásárlás ugyan nem újdonság Székesfehérváron sem, mégis most augusztustól várható a fellendülése. Olcsóbb lesz ugyanis, mint a papíralapú. De mégis mi történik, ha cserbenhagyja az utazót az elektronika? Egyéb kérdésekre is kerestük a választ.

S. Töttő Rita

Forrás: Elekes Gergő / Feol.hu

Ahogy azt nemrégiben Mészáros Attila alpolgármester bejelentette augusztustól bevezetik Székesfehérváron az időalapú elektronikus jegyeket és bérleteket. Összegezve elmondható, hogy lesz 90 perces, 24 és 72 órás jegy, de válthatók lesznek 15, 30 és 90 napos bérletek is. Ezeket online, okostelefon és applikáció segítségével lehet megvásárolni. Az online jegyek és bérletek vásárlásához azonban kelleni fog egy s más, érdemes erre felkészülni: szükséges hozzá internet kapcsolat, okostelefon, e-mail cím, bankkártya (és persze hozzátartozó bankszámla) és egy alkalmazás (ezek itt találhatóak: https://mobiljegy.nmzrt.hu/).

A gyakorlatban ez a rendszer azoknak fog nehézséget okozni, akik még nem vásároltak online felületen vagy egyik-másik feltétel az online jegy/bérlet vásárlásához, illetve az azzal való utazáshoz nem áll rendelkezésre. Lehet ez akár az, hogy nincs az illetőnek bankszámlája, bankkártyája, de az is, hogy nincs adatkapcsolatos internetelőfizetése a mobiltelefonján. Az olcsóbb online jegyhez, bérlet vásárlásához azonban kérhetünk segítséget – hamarosan mutatjuk – alább -, hogyan.

De van egy gyakorlati kérdés előbb, amit itt most megválaszolunk: mi van akkor, ha valakinek lemerült a mobilja vagy éppen nincs adatkapcsolata és ezért nem tudja felmutatni az elektronikus jegyét/bérletét a buszsofőrnek, ellenőrnek? Mire számíthat, illetve hogyan tudja esetleg később bemutatni? – tettük fel a kérdést az önkormányzatnál. Mészáros Attila alpolgármester azt válaszolta: ha az utas felszálláskor nem tudja felmutatni az érvényes jegyét vagy bérletét, akkor a buszvezetőtől kell jegyet vásárolnia (ami 400 forint lesz). Ha utazás közben merül le a telefon vagy az adatcsomag, lehetőség van utólagosan bemutatni a jegyet, bérletet a Városgondnokság ügyfélszolgálatán kettő, buszon váltott jegy ára kétszeresének megfelelő díjért (vagyis 1600 forintért).

És akkor jöhet a másik gyakorlati kérdés: másnak is tudunk-e jegyet/bérletet vásárolni, nem csak magunknak? Mint megtudtuk, az alkalmazásokban van lehetőség a megvásárolt jegy vagy bérlet áttételére más telefonra - legfeljebb havi 2 alkalommal. Így tehát azoknak is tudunk segíteni, akiknek nincs bankkártyájuk – ellenben van internetelőfizetéssel rendelkező mobiltelefonjuk. Mégis azt javasolják, hogy az adott jegyet, bérletet a használandó mobiltelefonon vásárolják (pont azért, mert a havi két alkalom nem túl sok), de azon ne mentsék el a fizetésre használt bankkártyája adatait.

Az utazóközönségtől azonban kaptunk még pár észrevételt az elektronikus jegyrendszer bevezetése kapcsán: olvasónk szerint nyilvánvalóan megnő az online váltott jegyek, bérletek aránya augusztustól, hiszen az lesz az olcsóbb. Ez a „népszerű”, vagyis jelentősen kihasznált járatoknál okozhatja majd a várakozási idő meghosszabbodását a felszállásnál. – Hiszen mindenkinek a busz ajtajánál vagy a sofőr mellett kell majd érvényesítenie az elektronikusan vásárolt jegyét, bérletét (a QR-kódos leolvasással), minden egyes felszállás alkalmával. Ez pedig sorban állást fog okozni, amely 30-40 utas felszállásánál már jelentős idő lehet. Egy biztos: az új rendszerbe bele kell rázódni, mert a 21. század épp olyan, mint a busz: aki lemarad, kimarad…

 

Kapcsolódó:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában