A nemzeti összetartozás napja

2022.06.05. 07:30

Trianon emlékezete Polgárdiban – „Mi vagyunk Wass Albert kövei”

A nemzeti összetartozás napján az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékeztek szombaton késő délután Polgárdiban, a Trianon-emlékműnél. Amint elhangzott: ezen a napon arról teszünk tanúságot, hogy a magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, államhatároktól függetlenül, s mindez a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.

V. Varga József

„Ott, ahol zúg a négy folyó” – énekelte Orsós Zsófia nyolcadik osztályos diák. Zongorán közreműködött Gabrieli-Kiss József, hegedűn Kissné Révfalvi Andrea

Forrás: V. Varga József

– Köszönöm, hogy eljöttek, köszönöm, hogy ma együtt koszorúzzuk meg a város közössége által az emlékezés és a hazaszeretet jelképét megtestesítő emlékművet, amely mellett, ha elhaladunk, naponta eszünkbe jut, hogy nem vagyunk egyedül a világban. Magyarok milliói élnek az anyaország határain kívül, akikkel a mai napon is egy nemzetközösséget alkotunk – mondta egyebek között beszédében Nyikos László polgármester.

– Tudom, nagy felelősség, de meg kell értenünk, és el kell fogadnunk, hogy mérföldkövek vagyunk. Mi vagyunk Wass Albert kövei, nekünk kell lennünk Wass Albert köveinek, amelyeket nem sodor tova a folyó. Mi vagyunk, nekünk kell lennünk annak a generációnak, amely ezekben a vészjósló időben is megőrzi és továbbadja Trianon emlékezetét. Kapaszkodjunk össze, és ne engedjünk a sodrásnak. Persze, könnyebb lenne úszni az árral, de nekünk nem ezt a sorsot szánták. Küzdenünk kell, mert míg magyar ember él a Földön, addig Trianon emlékezete soha nem merülhet homályba! – folytatta a szónok.

Nyikos László polgármester az elcsatolt országrészeket nemzeti színű szalaggal fűzte egybe az emlékmű térképén
Forrás: V. Varga József

– Területeinket elvehették, de a szívünk érzését nem másíthatják meg. Nekünk Magyarország a mindenünk, és kiállunk mellette, bármilyen akadályt is gördít elénk az élet. Kérem, soha ne hagyják ezt az érzést elveszni, mondják el gyermekeiknek és unokáiknak, hogy mi vagyunk az az egyetlen ország a földkerekségen, mely önmagával határos, és amíg magyar ember él a Földön, addig szívünk jogát fenntartjuk, mert egyek vagyunk, összetartozunk, és ezt szent meggyőződéssel hisszük! – zárta gondolatait Nyikos László.

A megemlékezésre ünnepi összeállítással, szavalattal és énekkel készültek a Széchenyi István Általános Iskola diákjai: Balázs Máté, Orsós Zsófia, Pintér Marcell és Torma Gréta, valamint az alsó és felső tagozatos kamarakórusok. Zongorán közreműködött Gabrieli-Kiss József, hegedűn Kissné Révfalvi Andrea.

Az ünnepség végén, a koszorúzást követően, a város polgármestere az elcsatolt országrészeket nemzeti színű szalaggal fűzte egybe az emlékmű térképén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában