Július 1-jéig látható

2022.06.27. 11:47

Szegényeket gondozó nővérek: tablókiállítás Nagyvenyimen

A Ferences Szegénygondozó Nővérek közössége a ferences nagycsalád része, annak egy egyedülálló magyar hajtása.

Dunaújvárosi Hírlap

A Ferences Szegénygondozó Nővérek Nagyvenyimen is fenntartanak szeretetotthont

Forrás: Bajusz György

Ezzel a mondattal találkozik a látogató, ha elmegy a Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtárba a nemrég megnyílt kiállítást megtekinteni. 

Oslay József Osvald ferences tartományfőnök indította el a kis közösséget 1927-ben Egerben, Páhok Mária Franciska és Krómann Mária Magdolna segítségével, mely fiatal lányokból szerveződött, akik csak Krisztusnak kívántak szolgálni, felkarolva a társadalom legszegényebbjeit: koldusokat, hajléktalanokat, öregeket és mindazokat, akiknek senkijük nem volt, akik senkinek nem kellettek. 

Szent Ferenc bűnbánó ruháját magukra öltve, biciklivel és gyalog járták a nővérek a tanyákat és falvakat, városokat. Mivel szolgálatuk felrázta az emberek lelkiismeretét, sok segítő csatlakozott hozzájuk. 1950- ben már kétszáz nővér szolgált 42 helységben. 1950 és 1990 között a közösségi életformát betiltották, új tagok felvétele csak titokban volt lehetséges. 1990-ben indulhatott újra a közösségi életük. A kiállítás július 1-jéig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában