Hálát adtak a felújításért

2022.06.19. 07:00

Megújult a soponyai templom az országos program nyomán

Hálaadó istentiszteletet és családi napot tartott a református gyülekezet a templomnál. Részt vett az alkalmon Varga Gábor országgyűlési képviselő, igét hirdetett Imre Bálint, a Mezőföldi Református Egyházmegye esperese.

V. Varga József

Énekes-zenés szolgálattal szerepeltek a soponyai és kislángi gyerekek

Forrás: ifj. Osváth István

Az ünnepségen Kovács Csiba Krisztina lelkész idézte fel az előzményeket. Az 1720-ban épült, jelentős károkat szenvedett 1945-ben, amikor a torony teljesen megsemmisült. Kormányzati támogatásból és rengeteg adományból 75 év után lett ismét tornya a templomnak, így 2020-ban toronyszenteléssel együtt ünnepelhették a 300 éves évfordulót. 

– A felszenteléskor éles különbség mutatkozott a régi szürkés, néhol omladozó falak és a hófehér torony között. Ismét átélhettük a csodát, a templomfelújítási programban elnyert kormányzati támogatásból és a Te is segíthetsz! Támogató Alapítvány adományából elkezdődhetett a felújítás. Soltész Miklós államtitkár a múlt év májusában a templomfelújítási program megyei sajtótájékoztatóját a mi templomunk előtt tartotta. Hálás szívvel köszönjük a támogatást és a hatalmas adományt!

Gyermekprogramok is voltak a templomkertben
Forrás: ifj. Osváth István

A felújítási munkák során kicserélték Soponyán a csatornát, hőszigetelést kapott a fal a kellő vakolattal. A lábazatot lépésálló és vízálló hőszigeteléssel látták el. Megtörtént a vízelvezetés kiépítése is. Amint megtudtuk: a templom előtti emlékpark az önkormányzat tulajdona, és az utcáról a templomig eddig nem vezetett semmilyen út, nemrég viszont Diószegi Anna alpolgármester tiszteletdíjából elkészülhetett a murvás út. A presbiterek az elmúlt hónapokban áldozatosan dolgoztak a templom külső környezetének rendbetételén. 

Az ünnepi istentiszteleten részt vevőket levélben köszöntötte Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár. Trombitán és orgonán játszott Demény István és Bálint Győző, az enyingi Tinódi református iskola művésztanárai, énekes-zenés szolgálattal szerepeltek a soponyai és kislángi fiatalok Szabóné Papp Anikó kántor vezetésével, a hittanos gyerekek hálaadó énekét citerán kísérte Szecsődi Rita zenepedagógus, Bencze Péter és Kovács Ábel, közreműködött a soponyai Tábortűz Singers. Az istentisztelet perselypénzét a kárpátaljai-ukrajnai bajbajutottak számára ajánlották fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában