A Keresztúrok emlékművénél

2022.06.04. 10:14

Megemlékezést tartottak Ráckeresztúron a nemzeti összetartozás napján

A nemzeti összetartozás napján a település polgármesteri hivatala mellett álló Keresztúrok emlékművénél tartottak megemlékezést.

Gajdó Ágnes

Forrás: Gajdó Ágnes

A Keresztúr nevű települések emlékművét 2003-ban állíttatta az önkormányzat, amikor is Ráckeresztúron tartották a negyedik Keresztúr-találkozót. A történet jóval előbb kezdődött. Amikor 1999-ben Bodrogkeresztúrt az árvíz veszélyeztette, Balatonkeresztúr azonnal segített. Később a többi Keresztúr is csatlakozott, és 2001-ben megalakult a Keresztúr Nevű Települések Szövetsége, melynek jelmondata: „A nevünk és a szívünk összeköt”. A Keresztúrok összetartozását jelképező emlékművet – Seregi József szobrászművész alkotását – 2003. augusztus 29-én avatták föl. A kocka alakú, kőből készült talapzaton gúla alakú felépítmény látható, melynek egyik oldalán a Nagy-Magyarország-térkép, ponttal jelölve azok a települések, amelyek képviselői részt vettek a ráckeresztúri találkozón. A gúla többi részén virágtartó helyeket alakítottak ki, minden Keresztúr nevű települést réztáblával jelölve. 

Idén először az általános iskola igazgatója, Fux István kezdeményezésére az emlékműnél tartottak megemlékezést a nemzeti összetartozás napja tiszteletére. Az ünnepi műsorban elhangzott egy Dsida Jenő- és egy Juhász Gyula-vers Süveges Boglárka és Pálinkás Bianka tolmácsolásában. Beszédet mondott Szentes-Mabda Katalin Dóra polgármester, kiemelve, hogy tartósan békében egymás mellett csak megértésben lehet élni, úgy, hogy a másik igényeit figyelembe vesszük és tiszteletben tartjuk. Fegyverrel ugyanis nem lehet békét teremteni. Az iskola igazgatója arról szólt, hogy nem hagyjuk feledésbe veszni történelmünket, nyelvünket, himnuszainkat, gyökereinket, így semmi nem választhatja el a magyarokat egymástól, bármilyen távolságban éljünk is. A magyarok és a keresztúriak összetartozása határtalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában