Egyedüli magyarként vett részt a versenyen

2022.06.08. 07:00

Közönségkedvenc a pázmándi Varga Norbert faragta magyar táltos

Egyedüli magyarként vett részt idén is a láncfűrészes fafaragó világbajnokságon a pázmándi Varga Norbert. Ezúttal magyar táltost álmodott fába, mellyel fontos elismerést hozott haza.

S. Töttő Rita

Magyar táltost faragott az idei világbajnokságon Varga Norbert

Forrás: Varga Norbert közösségi oldala

Blockhausen ad otthont 2004 óta minden évben a láncfűrészes fafaragó világbajnokságnak, melyen meghívásos alapon vehetnek részt az alkotók. Minden esztendőben Pünkösd idején kerül sor a nagyszabású eseményre, melynek 2022-es megmérettetésén lehetőséget kapott a versenyzésre Varga Norbert.  A blockhauseni Husky kupán idén tizenkét ország tizenhárom fafaragója vett részt, köztük már ismerősként üdvözölhették a szervezők a pázmándi művészt, ugyanis nem először vehetett részt a versenyen. Ám az eddigiekkel ellentétben nem csapatban, hanem egyéniben mérkőztek meg egymással az alkotók. A téma adott volt: sámánok, druidák, gyógyítók készülhettek a megadott fa alapanyagokból, ami egy magyar alkotónak igazán hálás téma. Norbert így mesélt erről: 

Forrás: Varga Norbert

- Magyar táltost faragtam, aki a szintén megfaragott tűz körül táncol, melyben elégnek a világ gondjai. Gondoltam itt a betegségekre, háborúra és azokra az emberi tulajdonságokra, amelyeket szívesen elégetnénk abban a tűzben - mesélte immáron hazafelé jövet az alkotó. A világbajnokság díjátadójára ugyanis pünkösdhétfőn délután került sor.

Forrás: Varga Norbert

Varga Norbert az eseményen a fővédnök és a közönség díját hozhatta el, ami azt jelenti: a látogatók leginkább az ő alkotását szerették. Nem véletlenül: valóban impulzív, magával ragadó mű született kezei, illetve láncfűrésze alatt, s ahogy a fából kikanyaradó lángcsóvák körül lendületesen táncol a magyar táltos, szinte életre kel az alkotás.

Forrás: Varga Norbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában