Több helyen pótlóbuszok állnak be

2022.06.14. 15:30

Június 18-tól változik a menetrend a Székesfehérvár-Veszprém-Szombathely vasútvonalon

Pályakarbantartás miatt, két ütemben június 18-tól augusztus 28-ig változik a menetrend a Székesfehérvár-Veszprém-Szombathely vasútvonalon, és eltérő szakaszokon pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Feol.hu

Forrás: pexels.com

A Veszprém térségét érintő vágányzárak következtében a Budapest és Szombathely, illetve Budapest és Zalaegerszeg között utazóknak, a 20-as vonal környékén élőknek, a Veszprém-Győr között ingázóknak és a Veszprém felől a Bakonyba kirándulóknak, továbbá a térségből a Balatonra vonattal utazóknak is jelentős változásokra, illetve átszállásokra kell készülni.

A vasúttársaság a június 18-tól augusztus 28-ig tartó vágányzár keretében, Veszprém és Herend állomások között mintegy két kilométeren felújítja a töltést és a vasúti pályát, továbbá átépíti Öskün a Fő úti átjárót, ezenkívül egyéb felújítási és karbantartási munkálatokat is végeznek. Ezáltal megbízhatóbb lesz a vasúti közlekedés, és Székesfehérvár-Veszprém-Szombathely, illetve Zalaegerszeg között közlekedő vonatok pontosabbak lesznek.

Változások a 20-as vonal vonatközlekedésében június 18-tól 28-ig

 • A Göcsej, a Bakony és a Citadella InterCity vonatok 20 perccel korábban indulnak a Déli pályaudvarról, ellenkező irányban pedig Várpalotától 20 perccel később közlekednek Budapest felé.
 • A Göcsej és a Bakony IC vonatok Ajka–Szombathely, illetve Zalaegerszeg viszonylatban gyorsvonatként közlekednek az alapmenetrend szerint, azokban a multifunkcionális IC+ kocsi nem közlekedik, ezen a szakaszon a helyjegyváltás nem lesz lehetséges. Az InterCity vonatok helyett Várpalota és Ajka között mindkét végponton gyors átszállást biztosító, csak Veszprémben megálló gyorsjáratú pótlóbuszok közlekednek.
 • A Pétfürdőre, Ösküre, Hajmáskérre utazókat a Várpalota–Veszprém viszonylatban közlekedő személyvonati pótlóbuszok szállítják.
 • A személyvonatok helyett Várpalota és Veszprém, illetve Ajka között az alap megállási rendnek megfelelő pótlóbuszok mellett gyorsjáratok is közlekednek.
 • A 9008-as számú személyvonat a Déli pályaudvarról 55 perccel korábban, 19:40-kor indul, Ajkától 19008-as számú személyvonat alapmenetrend szerint közlekedik. A pótlóbusza Várpalota–Veszprém között gyors-, járatként Veszprémtől Ajkáig személyvonati megállási rend szerint közlekednek. Mellettük gyorsjárat is közlekedik Várpalota–Ajka viszonylatban, mely Veszprémben és Pétfürdőn is megáll.
 • Új 9068-as számú személyvonat indul a Déli pályaudvarról 20:40-kor, melynek pótlóbusza Ajkáig közlekedik gyorsjáratként.
 • A 9009-es számú vonat helyett Celldömölk–Ajka között 19009-es számú vonat közlekedik alapmenetrend szerint , Várpalota és a Déli pályaudvar között később közlekedik: a Délibe 8:29-kor érkezik. A vonatpótlója Ajka–Veszprém között személyvonati megállási rend szerint, Veszprém–Várpalota között gyorsjáratként közlekedik.
 • A 969-es számú vonat pótlóbusza Ajka–Várpalota viszonylatban közlekedik gyorsjáratként, ezáltal a Celldömölk–Ajka szakaszról biztosított gyorsabb eljutási lehetőség a 19009-es számú vonat utasainak. A vonat a Déli pályaudvarra 7:59-kor érkezik meg.
 • A 9009-es számú személyvonat eredeti menetrendi idejében új 9069-es személyvonat közlekedik, a Déli pályaudvarra 7:29-kor érkezik. A vonathoz Ajka–Várpalota viszonylatú gyorsjáratú pótlóbusz csatlakozik.
 • A 9061-es számú vonat minden állomáson és megállóhelyen megálló pótlóbusza mellett gyorsjárat is közlekedik Ajka–Várpalota viszonylatban, melyhez csatlakozás lesz Ajkán a 9021-es számú vonatról. A vonat a Déli pályaudvarig, hosszabb útvonalon közlekedik a Bagolyvonatok megállási rendjével: Székesfehérvár és Kelenföld között csak Agárd, Gárdony, Velencefürdő, Velence, Érd alsó és Budafok állomáson áll meg.

A martonvásári Z30-as vonatok kimaradnak

 • A Budapest–Székesfehérvár vonal változása, hogy a Déli pályaudvar–Martonvásár közötti munkanapi Z30-as vonatok – két reggeli vonatpár kivételével –  nem közlekednek. Helyettük Budapest-Kelenföld és Martonvásár között az Érd felsőn át közlekedő G43-as gyorsított személyvonatok vehetők igénybe, melyek a nyári időszakban nagyobb kapacitással közlekednek.

A pótlóbuszokon nem szállítható kerékpár.

Változások a vonatközlekedésben június 29-től augusztus 28-ig 

 • A Göcsej, a Bakony és a Citadella InterCity-k 20 perccel korábban indulnak a Déliből, ellenkező irányban pedig Veszprémtől 20 perccel később közlekednek Budapest felé.
 • A Göcsej és a Bakony IC vonatok Ajka–Szombathely, illetve Zalaegerszeg viszonylatban gyorsvonatként közlekednek, azokban a multifunkcionális IC+ kocsi nem közlekedik, ezen a szakaszon a helyjegyváltás nem lesz lehetséges.
 • Az InterCity-k és a személyvonatok helyett Veszprém és Ajka között pótlóbuszok közlekednek.
 • A Citadella InterCity a teljes útvonalán InterCity vonatként közlekedik.
 • A 9008-as számú személyvonat a Déli pályaudvarról 55 perccel korábban, 19:40-kor indul, Ajkától menetrend szerint közlekedik. A pótlóbusza Veszprém és Ajka között lassújáratként közlekedik. Mellette gyorsjárat is közlekedik Veszprém és Ajka viszonylatban.
 • Új 9068-as számú vonat indul a Déliből 20:40-kor, melyhez Veszprém és Ajka viszonylaton gyorsjáratú pótlóbusz csatlakozik.
 • A 9009-es számú vonat helyett Celldömölk és Ajka között alapmenetrend szerint 19009-es személyvonat közlekedik, azonban Veszprém és a Déli pályaudvar között később közlekedik, a 9057-es számú vonat alapmenetrendje szerint: a Délibe 8:29-kor érkezik. A pótlóbusza Ajka és Veszprém között lassújáratként közlekedik.
 • A 969-es számú vonathoz gyorsjáratú pótlóbusz csatlakozik, ezáltal a Celldömölk és Ajka szakaszról biztosított a gyorsabb eljutási lehetőség a 19009-es számú vonat utasainak, a Déli pályaudvarra 7:59-es érkezéssel.
 • A 9009-es számú vonat eredeti menetrendi idejében új 9069-es számú vonat közlekedik, a Délibe 7:29-re érkezik meg.
 • A 9061-es számú vonat később közlekedik, Veszprémben csatlakozva a 9021-es vonat pótlóbuszához. A Déli pályaudvarig hosszabb útvonalon közlekedik a Bagolyvonatok megállási rendje szerint: Székesfehérvár és Kelenföld között csak Agárd, Gárdony, Velencefürdő, Velence, Érd alsó és Budafok állomásokon és megállóhelyeken áll meg.

A pótlóbuszokon nem szállítható kerékpár!

Június 18-tól augusztus 28-ig, mindkét vágányzár időtartama alatt érvényes változások:

 • A Veszprém–Celldömölk–Szombathely viszonylatú személyvonatok Ajka és Celldömölk, illetve Szombathely között alapmenetrend szerint közlekednek. Pótlóbuszaik Veszprémből korábban indulnak és oda később érkeznek.
 • A Budapest-Veszprém viszonylatban közlekedő személyvonatok közül a 19056-os számú vonat Székesfehérvár és Veszprém között, a 19058-as vonat a teljes útvonalán kimarad.
 • A 19056-os vonat a Déliből 15:00-kor indul Székesfehérvárra, a 19076-os vonat 17:00-kor indul Várpalotára, illetve Veszprémbe.. Ezen vonatok Kelenföld és Székesfehérvár között csak Tárnokon és Martonvásáron állnak meg.
 • Z30-as zónázóvonatok:
 • Az InterCity vonatok megváltozó menetrendje miatt a csak munkanapokon közlekedő, Déli és  Martonvásár közötti Z30-as zónázó vonatok nem közlekednek két reggeli vonatpár kivételével. A megmaradó két Martonvásár irányába közlekedő zónázó vonat 6:00-kor, és 7:00-kor indul a Déliből, és Érd alsó megállóhelyen nem áll meg. A kimaradó vonatok helyett a G43-as gyorsított személyvonatok vehetők igénybe Budapest-Kelenföld és Martonvásár között melyek a nyári időszakban nagyobb kapacitással közlekednek.
 • Az Adria IC, egyes vidékről Balatonra tartó expresszvonatok, és G30-as járatok menetrendje kis mértékben módosul Budapest-Kelenföld és Székesfehérvár között:
 • A 16709-es számú Napfürdő expresszvonat Kelenföldről 8:50-kor indul, és Érd-alsó megállóhelyen nem áll meg.
 • A 4592-es G30-as gyorsított személyvonat a Déliből 9:45-kor indul, és Érd-alsó megállóhelyen nem áll meg.
 • A 1787-es Aranyhíd expressz Kelenföldről 10:41-kor indul,
 • A 1205-ös Adria InterCity Székesfehérvárról 8:28-kor indul,
 • A 16708-as Napfürdő expressz Székesfehérvárról 17:22-kor indul, és Érd-alsó megállóhelyen nem áll meg.
 • A 4501-es G30-as gyorsított személyvonat Székesfehérvárról 18:22-kor indul, és Érd-alsó megállóhelyen nem áll meg.
 • A 1786-os Aranyhíd expressz Székesfehérvárról 18:28-kor indul.
 • Az Istria nemzetközi expresszvonat kerülő útvonalon közlekedik Győrön, Szombathelyen és  Zalaegerszegen keresztül. A Keleti pályaudvar és Szombathely között az IC928-as, Szombathely és a Keleti között pedig az IC917-es Savaria InterCity-kkel egyesítve közlekedik. A Budapest felé tartó vonat Zalaegerszeg állomást nem érinti, helyette Zalaegerszeg-Ola megállóhelyen áll meg.

Alternatív utazási lehetőségek

Budapest-Szombathely viszonylat

A vasúttársaság a Budapest és Szombathely között utazóknak átszállás nélküli vasúti eljutás céljából a Győrön keresztül közlekedő InterCity-ket javasolja, amelyek a megszokott menetrendhez képest is 45-50  perccel gyorsabb eljutást biztosítanak a főváros és a vasi megyeszékhely között. A Déli pályaudvar helyett a Keleti pályaudvarig (július 10-től augusztus 18-ig a Déli összekötő vasúti hídon tartott vágányzár miatt ezek az IC vonatok csak Budapest-Kelenföldig közlekednek), azaz a belvárosig közlekednek, de Kelenföldön szintén megállnak. A Győr érintésével közlekedő IC-járatok esetében a 2. osztályú, teljes árú InterCity menetjegy és a helyjegy mintegy ezer forinttal kerül többe.

Celldömölki és győri átszállással személy-, és InterRégió vonatokkal is el lehet jutni Szombathelytérségéből Budapestre és vissza.

Utazás Volánbusszal

A Volánbusz Budapest és Zalaegerszeg között napi 5 pár expresszjárattal közlekedik, illetve a fővárosból Veszprémbe jellemzően óránként indulnak gyorsjáratok. A további szakaszokon a Volánbusz regionális buszjáratit ajánlják. A menetrendi információk elérhetők a www.menetrendek.hu oldalon.

Utazás a Balatonhoz

A vágányzárral nem érintett területekről Székesfehérvár irányába rendelkezésre áll eljutási lehetőség vonattal a Balaton északi és déli partja felé is. A fejéri megyeszékhelyen át kell szállni a Balatonfüred, illetve Siófok irányába közlekedő vonatokra.

 

A Győr-Veszprém vonalat érintő változások

Gyulafirátót külterületén két völgyhíd megerősítését, a falazatok felújítását és a csatlakozó pálya karbantartását végzik. Emiatt Zirc és Veszprém között június 18-tól augusztus 28-ig minden vonat helyett pótlóbusz közlekedik. A buszok Eplény vasútállomás helyett Eplény, Újtelep autóbusz megállóhelyen állnak meg.

A vonatok Győr és Zirc között a alapmenetrend szerint közlekednek.

 

A részletes menetrendet a MÁV oldalán olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában