1820-ban ültethették

2022.06.14. 16:00

Ismét versenyez az Év Fája címért a Perkátai Öreg Tölgy

Feol.hu

Forrás: Az Év Fája honlapja, B. Dorina Photo

A Győry-kastély kertjének féltett kincse a több, mint 200 éves tölgy, mely mára a Perkátai Öreg Tölgy néven vált ismertté. Sokan úgy vélik, hogy 1820-ban ültethették el a fát, amikor V. Győry Ferenc, a kastély ura, nagyszabású építkezésbe kezdett, hogy a család megfelelő körülmények között tudjon élni. A meglévő kastély főépületét belül átépítették, külsőleg pedig a korszak divatos építészeti stílusának megfelelően a klasszicista formanyelvhez igazították. Ekkor döntötték el, hogy az épület kertjében elhelyezik napjaink büszkeségét, az Öreg Tölgyet - olvasható az Év Fája oldalon.

Még ifjú fácskaként élte meg az 1848-as eseményeket, az első és a második világháborút. Figyelemmel kísérhette az államosításokat, a kastély funkcióinak változását az iskolaépülettől kezdve a könyvtárrá, majd művelődési központtá történő átalakítását. A ma élő nagymamák, nagypapák boldogan idézik fel elbeszéléseikben az iskolás éveket, amikor összegyűltek a fa törzse előtt az év végi osztálykép fotózásra, vagy a gyerekzsivajtól hangos szüneteket a fa alatt, a makk-szedéseket és dobálásokat.

A tölgyfa népszerűsége mind a mai napig töretlen. A 2021-es „Év fája” versenyen elindulva a település lakói és barátaik egészen a második helyig juttatták el kedvencüket. A megmérettetésnek köszönhetően Perkáta polgárai felfigyeltek hatalmas kincsük fontosságára és hamar a figyelem középpontjába került, az itt élő többi 100-200 éves fával együtt. Mondhatjuk úgy is, hogy a tölgy lett a perkátai öreg fák „nagykövete”. A lakosság szinte egy emberként mozdult meg az idős fák védelmére. Az Öreg Tölgy magánszemélyek finanszírozásával megkapta ugyanazt az ápoló kezelést, ami nyertesként megillette volna. Ezután - már az ő védnökségével - a lakosok gyűjtést indítottak további idős fák ápolására. Magánadományokból közel 1 millió Ft gyűlt össze nagyjából egy hónap alatt, ezen összegből pedig 16 darab 100-200 év körüli, idősebb gesztenye, hárs, japánakác és tölgyfa ápoló kezelése valósult meg.

A fára július 1-től lehet szavazni az Év Fája oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában