2022.05.02. 09:00
Trabantok és húsételek az első fehérvári Gasztromajálison
Tizennyolc Trabant jelentette a Gasztromajális egyik fő látványos ságát
Forrás: Horog László
Első ízben rendeztek Gasztromajálist a Jancsárkertben: a kaput délelőtt 11-kor nyitották, délután fél kettőre járt az idő, amikor a négykerekűek motorjai pöfékelni kezdtek. A Trabantok semmihez sem hasonlítható hangja uralta a rendezvényt, a 18 járműipari gyöngyszem katonás rendben hagyta el a parkolót és kezdte meg tókörét, a Velencei-tó irányába indultak. Az első fehérvári Gasztromajális egyik fontos betétszáma volt a remek állapotú, keletnémet verdák találkozója, Ulrich Tamás szervezte a rendezvény négykerekűekkel kapcsolatos programját.
– Én vagyok az egyetlen, hazai privát séf, aki Trabanttal közlekedik. Többel is rendelkezem, az első 1984-ben készült, a másik kettő később hagyta el a gyártósort, 1988-ban és 1989-ben, a legidősebbet, a világoskéket 2012-ben vásároltam. Imádom őket, ugyanúgy fontos részei az életemnek, mint a sütés-főzés, valamint a futball, a Videoton. Immár Mol Fehérvár FC-nek hívják, de nekem mindig Vidi marad.
Amikor a kocsik libasorban elhagyták a helyszínt, a zenét szolgáltató Dinamite Dudes együttes még jobban rákezdett. A hangulat a régi majálisokat idézte, azonban az évtizedeken át megszokott sört és virslit a bor – főként a rozékat kóstolgatták – és a füstön sült húsok váltották fel. Nívós smokerversenyt is rendeztek utóbbiak kapcsán, kilenc csapat részvételével.
A majálist Tőkés Dániel és Rapali Zsolt szervezte: – Ezúttal ezren látogattak ki a Gasztromajálisra, összeköt bennünket a füst, a kenyér és a hús szeretete. Az álmunk az, hogy az évek folyamán országosan ismert rendezvénnyé fejlődjünk – mondta Tőkés Dániel.