Így több pénzhez jutnak

2022.05.31. 08:00

Öregember nem vénember - A fülei nyugdíjasklub egyesületté alakult

Egy több mint 40 éves múlttal rendelkező nyugdíjas klub, ami egyesületté alakult 2021-ben. A legtöbb fővel rendelkező civil szervezet jelenleg a faluban.

Hajdú Marianna

Nemcsak jól érzik magukat, de fontos számukra az is, hogy a falu életében részt vegyenek

Forrás: klub

A klub tagjai a tavalyi évben kérték fel Kovács Katalint a csoport irányítására. Katalin harmadmagával igyekszik összefogni és vezetni a fülei nyugdíjasokat. Munkájában Pap Rita és Rostási Sándorné Margit segítik.

– Ugyanígy itt, a művelődési házban voltunk, mikor tavaly felkértek, hogy vállaljam a vezetői szerepet – mondta. Sajnos az akkori vezetőjük, Marika néni meghalt.

Katalin május óta tölti be a posztot, és az elején kiderült, hogy nagyon minimális az a bevétel, amivel tovább lennének képesek fejlődni. A mostani árak és a fejlődés során ez kevésnek bizonyult.

– Hogy tovább tudjunk fejlődni, kitaláltuk – és támogattak benne –, hogy egyesületté alakulunk. Így pályázatokat adhatunk be, és az önkormányzatnak köszönhetően klubhelyiséget is kaptunk. Fő támogatónk az önkormányzat, így az ő segítségükkel és a tagok nagyon komoly közreműködésével már most is látványos az előrelépésünk – emelte ki.

Ebből főleg a klub férfitagjai vették ki részüket. A festésben, a villanyszerelésben, a parkettázásban szó szerint a saját kezük munkája van. A tagok oldanak meg mindent, akik nagyon aktívak szeretnek tevékenykedni.

Egy nyertes pályázattal hímző szakkört létesítettek, melynek öt-hat fős magja aktívan szeretné tovább folytatni. További pályázatok elnyerésével szeretnék bővíteni tevékenységüket, de akár anélkül is. Valamelyest kötetlenebbül vinnék tovább a kézműves szakkört, akár más tevékenységek bevonásával, mint a gyöngyfűzés. Főleg a téli időszakban lehet fontos a közös időtöltés. A már elkészült művekből kiállítást készülnek rendezni, amit majd a klubhelyiségben lehet a későbbiekben megtekinteni. A továbbiakban valószínűleg ajándékok válnak a kiállított tárgyakból, aki nagyon szeretné a saját munkáját megtartani, az megteheti.

Az önkormányzattal közösen rendezik meg ismét a Barátfüle falunapot, ahová szintén készülnek a csoporttagok néhány mívesebb darabbal. Szeretnék munkáikat az egész falunak megmutatni, esetleg jelképes összeg ellenében lehetőség lesz vásárolni a bemutatott darabokból, ami természetesen az egyesület költségvetését segíti majd.

A csoportnak célja minél több új tagot a köreiben üdvözölni. Egészen fiatal korosztály is képviselteti magát, 42-43 éves kortól egészen a 90 fölötti korig megtalálhatóak a csapatban.

– Beindultak a falubeli programok is, amiben magunk is intenzíven részt veszünk. Általában süteményekkel készülünk vagy főzünk. Az önkormányzattól is szoktunk felkérést kapni, amikor vendégek érkeznek, akkor a nyugdíjasklub besegít, ott is részt veszünk. Nemcsak jól érezzük magunkat, de fontos számunkra az is, hogy a falu életében részt vegyünk, hogy bővítsük a létszámot. Célunk, hogy amennyire lehet, megtaláljuk a nyugdíjba vonulókat és a nyugdíjban élőket, főleg az egyedülállókat – összegezte.

Egy több mint 40 éves múlttal rendelkező nyugdíjasklub, ami egyesületté alakult 2021-ben. A legtöbb fővel rendelkező civil szervezet jelenleg a faluban. A klub tagjai a tavalyi évben kérték fel Kovács Katalint a csoport irányítására. Katalin harmadmagával igyekszik összefogni és vezetni a fülei nyugdíjasokat. Munkájában Pap Rita és Rostási Sándorné Margit segítik.
Forrás: Klub

Náluk van élet, van pörgés, kirándulásokat szerveznek, szalonnasütést, klubdélutánokat. Akinek nehezére esik gyalogolni, arra is van gondjuk, hogy fuvart biztosítsanak számára a klubhelyiség és az otthona között. Mindent rugalmasan oldanak meg. A kirándulásokat is hasonlóan szervezik. Mivel buszuk még nincsen, az önkormányzat segíti őket járművel, de az csak 8 személyes. Nagyobb kirándulásokon százszázalékos részvétellel indulnak, ami jelenleg 32 fő.

Minden hónapban szerveznek csoportos kirándulást, a nádasdladányi kastély volt az utolsó célpont, jövő hónapban igali fürdőzésre készülnek, júliusra Herendet és a veszprémi várat választották. Augusztusban falunap, szeptemberben szüreti hazaváró, októberben az éves, záró kirándulás Komáromba. Ezek után már a karácsonyra készülődnek. Az önkormányzattal, a Barátfüle Társasággal és az óvodával karöltve vállalnak egy-egy adventi hétvégét. Sütemények, forró tea, forralt bor várja az érkezőket.

Elmondható: nem nyugdíjas tempóban szervezik a programokat. Mindenkire gondjuk van. Elsődleges számukra a jókedv, a töltekezés. A korábban létezett ének szakkör felélesztése is napirendre került, ahol régi nótákat énekeltek, és még a tavalyi évben is volt fellépésük. Volt, aki énekelt, volt, aki verset olvasott fel. A nyugdíjasklubok összefogtak, találkoztak, vendégül látták egymást. A Covid idejében ezek a népszerű összejövetelek elmaradtak és hiányoznak, ezeket szeretnék visszahozni az életbe.

Nagyon fontos, hogy otthon érezzék magukat az összejöveteleken. Feltöltődve, újult erővel térjenek vissza a mindennapjaikba. Szeretnék megmutatni: van élet a nyugdíj után. A nyugdíj előtt állók, a frissen nyugdíjba vonulók még tele vannak energiával, ami nagyon jól jön, miközben meg kell találni az egyensúlyt. Az idősebbek sokat tudnak mesélni, rengeteget lehet tőlük tanulni. Tiszteletet, megértést, erőt, példamutatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában