Május elejéig maradhatnak

2022.04.07. 20:00

Mi a választási plakátok sorsa a voksolás után?

Néhány nappal az ország­gyűlési választások után az ország és a megye számos pontján láthatók még a hirdetőtáblákra, hirdető­oszlopokra kihelyezett, ám immár céltalanná vált választási plakátok. Felmerül a jogos kérdés: mi lesz vajon a sorsuk?

Kecskés Zoltán

A választókerületek plakátjai egyelőre még a helyükön

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Még valamivel több mint három hetük van az ország­gyűlési választáson indult jelölteknek és pártoknak arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

 

A választási törvény szerint a szavazás napja után egy hónapon belül, tehát május elejéig kell eltüntetni e plakátokat – tudtuk meg Kincses Zsolt Dávidtól, a Választási Iroda vezetőhelyettesétől. Mint mondta, ha a plakátokat nem távolítják el időben, akkor például Székesfehérváron a városgondnokságnak, az egyes településeken pedig a helyi önkormányzatoknak kell eljárniuk ezen ügyekben a jelölő szervezetek kárára és költségére. A vezetőhelyettes kérdésünkre a vasárnapi voksolással kapcsolatban elmondta, hogy a választás szakmailag és jogilag is gördülékenyen zajlott, ami nyilvánvalóan hosszúra nyúlt, hiszen ez egy közös eljárás volt a népszavazással együtt, ami még a szavazatszámláló bizottságok számára is bonyolult, de megoldható feladatot jelentett.

 

Mór város jegyzőjétől, Taba Nikolettától azt is megtudtuk, hogy a hozzá tartozó 15 szavazókörben korábban nem volt még példa arra, hogy az önkormányzatnak kellett volna intézkednie a választási plakátokkal kapcsolatban. Ennek okán a jegyző asszony bízik benne, hogy ez idén sem lesz másképp és a törvényt betartva mindenki határidőn belül teljesíti a szabályban foglaltakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában