Helyi közélet

2022.04.23. 09:30

Ismét megtartották a Móri Borvidéki Borversenyt

Két év kihagyás után ismét megtartották a Móri Borvidéki Borversenyt a Szent György-heti Vigasságok keretében.

Palocsai Jenő

A móri borvidék éves seregszemléjén 30 aranyérem talált gazdára. Két év kihagyás után volt miről beszélgetni

Forrás: Hrubos Zsolt

Varga Máté, a Móri Borvidék Hegyközségének elnöke lapunknak elmondta: – A szokásosnál valamivel több, 185 mintával nevezett 44 termelő. A leadott borok jelentős része fehérbor volt, pontosan 138, de szerepelt 16 rozé, 14 vörös- és 6 habzó bor is. A sort egy pezsgő és 10 borkülönlegesség zárta, közöttük késői szüret vagy válogatott szüretek, töppedt szőlőből készült italok.

Mint megtudtuk, a legnagyobb, negyven körüli mintaszámmal a borvidék zászlósborát, az Ezerjót nevezték, de sok volt a Chardonnay és a Zenit. Ettől függetlenül a fajtaválaszték meglehetősen széles volt, több mint húszfajta fehérbor szerepelt a palettán, és a rozék is több különböző fajta kék szőlőből, vagy azok házasításából készültek. Az összes borvidéki településről érkezett bor a versenyre, de Fehérvárcsurgó, Kincsesbánya és Iszkaszentgyörgy is képviseltette magát.

A 185 bort öt, egyenként öttagú bizottság vizsgálta, és a zsűri csúcselnöke Légli Ottó volt, aki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.

A versenyen 30 arany-, 116 ezüst-, 30 bronzérem talált gazdára, valamint 9 oklevél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában