Fesztivál

2022.04.17. 16:04

Áprilisi tobzódás: a medvehagyma ünnepe

Aki eddig csak távolról illatolta a medvehagyma étvágygerjesztő illatát vagy a bolti pogácsában találkozott csupán vele, egészen új oldaláról ismerhette meg e fűszer- és gyógynövényt az I. Medvehagyma Fesztiválon.

S. Töttő Rita

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A soponyai ökoturisztikai központ adott otthont egy merőben új, mégis sokakat érdeklő rendezvénynek húsvét szombatján. S éppen ez az érdeklődés az, ami egyértelművé teszi: a medvehagyma a magyar gasztronómia egy, még kiaknázatlan lehetősége. Csodálatos, hatalmas, puha medvehagyma szőnyeg fogadta a központ körüli erdős területekre lépőket az eseményen, akik ezen az alkalmon lehetőséget kaptak a gyűjtésre, a növény megismerésére, sőt mi több, kóstolására is. Lencsés Rita gyógynövény szakértő segítségével szedhették a hagymaillatú leveleket, ismerhették meg felhasználási módjait és tárolását. Közben persze – köszönhetően a főszervezőnek – kóstolhatott vadat is a látogató, megbolondítva némi medvehagymával.

A megnyitón Majoros Gábor, a Vadex vezérigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, valamint Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárt, Varga Imrét, a Fejér megyei agrárkamara elnökét és Varga Gábort, a térség országgyűlési képviselőjét.

- Épp 15 éve, 2007-ben nyitottuk meg az ökoturisztikai központot a nagyközönség számára itt, a Sárvíz Tájvédelmi Körzetben, amely addig zárt vadászterület volt. Szerettük volna ugyanis megismertetni az emberekkel azt a természeti csodát, ami ezt a területet jellemzi. A másik cél pedig az volt, hogy egy olyan programközpontot alakíthassunk ki, amely gasztro, turisztikai és egyéb nagy rendezvények otthona lehet – fogalmazott az igazgató, majd rátért a medvehagyma fesztiválra, mellyel nem titkolt céljuk, hogy előrébb hozzák a turisztikai szezon kezdetét.  

A helyettes államtitkár pedig kiemelte: fontos, hogy a természetközeli életmódot átadjuk a gyermekeinknek is: - Azt szoktam mondani: erdő ember nélkül élhet, de ember erdő nélkül sohasem. 

A kép bal alsó ikonjára kattintva további képek láthatók!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában