Küzdött a kommunista diktatúra ellen

2022.04.02. 07:10

A hit lánglelkű angyala Tabódy István bicskei plébános

Már előző este megnyílt a felújított művelődési házban néhai Tabódy István bicskei plébánosról, a legendás recski papról a kiállítás Nagyné Szita Erzsébet nyugalmazott művelődésiház-igazgató munkája nyomán.

Zsohár Melinda

A gyerekek magas minőségű műsorral és figyelemmel töltötték meg a kiállítás megnyitóját. Gazdag részletekkel tették emlékezetessé a 100 éves születésnapot

Forrás: Kricskovics Antal

A legendás recski pap, a 20. századi magyar történelem kiemelkedő alakja 1921-ben született, de a pandémia miatt idén tartják a százéves jubileumot, a negyedszázados iskola ünnepével egyetemben. Az ünnepség gazdag részletekkel tette emlékezetessé ezt a százéves születésnapot, már a pénteki templombéli mise előtti estén.

 

A Szent László Általános Iskola tanulói a felnőttekkel közösen ülték végig a hosszú, ám izgalmas, helyenként szívszorító előadást. Ehmann Gábor történész gyermekként, ministránsként személyesen is ismerte Tabódy atyát, fiatal felnőttként határozta el, hogy az egyedülálló életutat bejáró „harcos angyal” életét kikutatja, dokumentumait megkeresi s közreadja.

 

Ezer és ezer oldalnyi állambiztonsági iratot lapozott át, amelyekben a 20. századi magyar kommunista diktatúra szenvedéstörténete is benne foglaltatott. Tabódy István három ízben, összesen tizenkilenc évet raboskodott a magyar börtönökben, 6896 napot! A fiataloknak tudniuk kell, mert elfelejtődik Kistarcsa és a sűvítő rettenetet őrző recski munkatábor szörnyűsége. Szabadulása után a papi elhívásért küzdött, másokban is tartotta a lelket, s nem félt az 1956-os forradalomba sem belépni. Nem fegyverrel harcolt, hanem lelki támaszt nyújtott, s „csupán” 212 napot ült érte. Eltűnhetett volna az egykori nemesi származású huszárkapitány, aki a Ludovika Akadémián végzett 1941-ben, súlyosan megsebesült a háború végén. Egyszerű emberekkel is szót értett, ám a látszatra konszolidálódó Magyarországon ő a hitéért szállt síkra, rendíthetetlenül, félelem nélkül.

 

Kalandos események után pappá szentelték 1958-ban, s mivel ezután a kommunista hatalom ellenében és tiltása ellenére illegális szemináriumot szervezett, 1961–1971 között a harmadik börtönt szenvedte el az ország szinte minden pontján. A kalandos élet jelző talán azért mégsem annyira illő, mert súlyos szenvedésekkel volt teli, ám aki ismerte őt idős korában, láthatta, csupa derű és erő sugárzott belőle mindig. Pápai kérelemmel engedték el neki büntetése pár hónapját 1971-ben, az ország azt hitte, nálunk már nincsenek politikai foglyok!

 

Tabódy sohasem hazája ellen, hanem a diktatúra ellen küzdött, nem félt a magas rangú kommunista személyektől sem, nem alkudott meg. Megverték még utoljára, amikor nem volt hajlandó távozni a börtönből, mondván, az neki „jár”!

 

Szolgált ezután Székesfehérváron, Csabdin, Kislángon, s 1987–2000 között Bicskén, itt hunyt el, szobrot állított neki a város. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában