Frissen Fejérből

2022.04.30. 07:30

A balesetekben elhunyt áldozatokra emlékeztek

62-es főút mentén felállított emlékhely nemcsak az emlékezés helye, de a közúti közlekedés veszélyeire, a szabályok betartásának fontosságára, a balesetmegelőzés jelentőségére is felhívja a figyelmet.

Borsányi Beáta

Óberling József, az OBB ügyvezetője is beszélt

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Napra pontosan 45 éve, 1977. április 30-án történt az a baleset a 62-es főút 38-as kilométerszelvényében, amelyben három végzős tanárképzős lány vesztette életét. A hozzátartozók emléktáblát állítottak a helyszínen. 2018-ban ezt a helyet választották a Fejér Megyei Közúti Baleseti Emlékhelyül, itt a megyei utakon elhunytakra emlékeznek évente a balesetmegelőzésben dolgozók.

A kettétört életet szimbolizáló gömb alatt szétrepedt oszlopon statisztika is szerepel: 2010-től kezdődően évenkénti bontásban olvasható a megye közútjain történt halálos kimenetelű közlekedési balesetek száma. Az elmúlt évek között 2018 bizonyult a legsötétebbnek, 49 ember vesztette életét. 2010 óta összesen 402 élet tört ketté a megyei utakon. Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályvezetője, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezetője a pénteki megemlékezésen elmondta, az utóbbi néhány év baleseti számai az 50-es évekéhez hasonlók. Ez akár előrelépésnek is tekinthető, hiszen manapság jóval több és nagyobb teljesítményű autók járnak, bonyolultabbak a közlekedés- és forgalomszervezési helyzetek is. 

Boldogok mégsem lehetünk a számok láttán, hiszen egyetlen, autóbalesetben elvesztett élet is sok. Hozzátette, Magyarország is csatlakozott ahhoz az uniós célkitűzéshez, mely 2030-ra a felére, 2050-re pedig nullára csökkentené a halálos közlekedési balesetek számát. A cél elérése nem lehetetlen, hiszen például Stockholmban vagy Helsinkiben évente már csak egyetlen halálos kimenetelű közúti baleset történik. Közlekedési balesetek szempontjából itthon 1990 tekinthető mélypontnak, akkor 2432-en haltak meg. Azóta ezt a számot sikerült jóval csökkenteni, manapság évente nagyjából 500 végzetes autóbaleset történik hazánkban. A rendőrség mindent megtesz a továbbiakban is ezek megelőzésére, ám ne feledjük, sok múlik az autóvezetőkön is! Nem éri meg sem a saját, sem pedig mások testi épségét kockáztatni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában