Frissen Fejérből

2022.04.29. 07:00

43 ezer ügyet zárt a múlt évben a Székesfehérvári Törvényszék

A 2021-es év eredményeivel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót a Székesfehérvári Törvényszéken Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és Turcsánné Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke.

Baráth Eszter

Turcsánné Molnár Katalin és Senyei György összegzett

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Csütörtökön Turcsánné Molnár Katalin vezetésével tartották meg az összbírói értekezletet. Az azt megelőző sajtótájékoztatón Senyei György kiemelte, fokozott figyelmet fordítanak a régi ügyekre, mivel a járvány idején nőtt az ügyhátralék. Jó hír, hogy mostanra országos szinten 33 százalékkal csökkent a két éven túli peres ügyek száma. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke hangsúlyozta, a Székesfehérvári Törvényszék ügyforgalma eltér az országostól, ennek pedig egyik fő oka a térség gazdasági fejlettsége. Turcsánné Molnár Katalin elmondta, 2021-ben az előző két évhez képest több ügy érkezett be, a peres és a nem peres ügyek összességét tekintve pedig mintegy 42 962 ügyet fejeztek be a törvényszék bíróságai. 

A befejezett peres ügyek száma meghaladta a beérkezettek számát, ennek köszönhetően a folyamatban lévő ügyek száma 20 százalékos csökkenést ért el 2020-hoz képest. A törvényszék elnöke kiemelte, hogy a befejezett peres ügyek 84,4 százaléka első fokon egy éven, másodfokon pedig 6 hónapon belül jogerőre emelkedett. Turcsánné Molnár Katalin elmondta, a törvényszék engedélyezett létszáma 328 fő, melyből 84 bíró, akiknek a munkáját 244 igazságügyi alkalmazott segíti. A működéshez szükséges feltételek biztosítottak voltak, közel 3,769 milliárd forintból gazdálkodtak. A törvényszék elnöke a jövőbeni tervekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, céljuk továbbra is, hogy független bíráik továbbra is magas szakmai színvonalon és megalapozottan ítélkezzenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában