Jótékonysági esemény

2022.03.17. 20:00

Székesfehérvár kollégiumaiban szállásolták el átmenetileg az ukrán családokat

Főképp a város kollégiumaiban szállásolták el azokat az ukrán családokat, akik a háború elől menekülve érkeztek Székesfehérvárra. Róluk szólt Mészáros Attila alpolgármester csütörtökön.

S. Töttő Rita

Mészáros Attila alpolgármester bízik a rendezésben

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap-archív

Mintegy 200 ukrán menekült ember tartózkodik jelenleg a város kijelölt átmeneti szállásain, akiket Székesfehérvár önkormányzata, illetve a Székesfehérvári Tankerület és a Szakképzési Centrum helyezett el – árulta el Mészáros Attila alpolgármester egy sajtótájékoztatón, ahol a háború elől menekülőknek szervezett jótékonysági eseményről volt szó. Itt sorolta fel ezeket az intézményeket is: a Szabadságharcos úti volt Kodolányi kollégium, a József Attila Kollégium és a Nemes Nagy Ágnes Kollégium, illetve az Árpád és a Váci kollégiumának épületében, továbbá a Watthay úti volt óvodaépületben is vannak jelenleg elszállásolt családok.

 

- Nagy többségük továbbra is olyanok, akiknek a férje, rokona itt dolgozott korábban is Székesfehérváron az iparban vagy az építőiparban. De hétvégén érkezett például egy több mint 20 fős ukrán csapat, akikről szintén gondoskodunk. Az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ kollégái és a kollégiumi dolgozók is megfeszített tempóban dolgoznak az itt tartózkodók ellátásán – mutatott rá az alpolgármester, kiemelve, hogy a támogatást tehát továbbra is várják: az Alba Bástya Irányi Dániel utcai épületében lehet leadni az - alapvetően tartós élelmiszert, gyógyszert és kisgyermekek ellátásához szükséges - adományokat.

 

Kiderült, a menekültek itt tartózkodásához szükséges „papírmunka” is folyamatosan zajlik. - Az idegenrendészet már az első napokban megkezdte az adatrögzítést, a különböző kártyák és tartózkodási engedélyek kibocsátását is. Többen jelezték már, hogy szeretnének munkát vállalni – elsősorban a város cégeinél. Több területen tudunk majd nekik munkát biztosítani, a papírmunkák és az egészségügyi vizsgálatok után. Ekkor pedig az óvodai és iskolai ellátások is megkezdődhetnek. Az elhelyezett családok nagy többsége egyébként tud magyarul, tehát gyerekeik tudnak tanulni a magyar iskolarendszerben. Igyekszünk minden szinten megkönnyíteni az itt tartózkodásukat, ameddig szükséges.

 

Vezető képünk archív fotó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában