Frissen Fejérből

2022.03.22. 17:30

Pannónia szíve képekben - Az elmúlt tíz év változásait, fejlesztéseit foglalja össze a Martonvásáron bemutatott könyv

A harmincöt település alkotta, s lírai módon Pannónia szívének elnevezett térség, Budapesttől alig kőhajításnyira, tájképileg is szép. Az utóbbi tíz évben közös akarattal sokat fejlődött, a pénzbeli támogatások meglátszanak rajta. A megjelent könyv ezt mutatja be.

Zsohár Melinda

Tessely Zoltán, Spányi Antal és Szabó Tibor a Pannónia szíve könyvbemutatóján

Forrás: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Szellemi barangolásként ajánlja a nagyméretű, sok-sok képpel teli könyvet a Pannónia szíve vidékének szülötte, Orbán Viktor miniszterelnök előszavában. Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök a másik előszóra felkért tisztelt személy – mindketten szívből ajánlják a kiadványt, ám kicsit másként. Orbán Viktor személyes érzéseit vetette papírra, a gyerekkori színhelyekről megemlékezve, Spányi Antal a térségi fejlesztés eredményességét és sikerességét emelte ki, az értékválasztó stratégia mentén. Rengeteg képet tartalmaz a négy és félszáz oldalas, súlyos könyv, a képeken sok-sok „hétköznapi” ember, a falvak lakói: óvodások és nyugdíjasok, utcai járókelők és ismert, kevésbé ismert személyek. Nagy képek, nem kell nagyítóval böngészni őket, ritka élmény egy főszerkesztőnek is ily impozáns méretű könyvvel dolgoznia. 

 

A táj, a vidék azért is érdekes, mert szinte minden földrajzi formát magába foglal, dombot, völgyet, sík terepet, s a csodás Velencei-tavat. A Váli-völgy előtt Bicske mezővárosa áll, egykori hadiutak és a Bécsbe hajtott marhák haladtak el erre. Felcsút-Alcsútdoboz-Tabajd, s a Váli-völgy többi falva gyöngyszemekként fűződnek egymásra, majd fordul az út a Velencei-tó felé. A megye északi csücskében még Etyek, a borvidék-pincetér, Mány, Csabdi, de kit is hagyhatunk ki? Agárd, Lovasberény, Csákvár, s a kicsiny Újbarok… A harmincöt településen belül öt város és három járási székhely viszi a közügyeket, s szolgálja lakóit, egyre magasabb színvonalon. Mert egyre több fiatal költözik vidékre, nem utolsósorban a fejlesztéseknek köszönhetően.

 


Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos – maga is gyermekkorától martonvásári kötődésű – egy éve kérte fel Bencsik András újságírót, a Magyar Demokrata főszerkesztőjét, hogy csapatával rakja össze a települések elmúlt tíz év alatti változásainak, fejlesztéseinek krónikáját, természetesen a múlt értékeinek, kincseinek számbavételével. Nem bédekker született, de annak is használható. Martonvásár polgármestere, Szabó Tibor a települések néhol elfeledett, máshol megárvult építészeti és természeti értékeire hívta fel a figyelmet a Brunszvik-kastély parkjában. Ez a hely sem így festett még tíz éve. Az álmos községből járási székhellyé vált, múltját nem kell már tagadnia, mint hosszú évtizedeken át kárhoztatták rá. 


A Pannónia szíve kistérséghez kapcsolódó fejlesztési tervet, programot Tessely Zoltán képviselő és Bechtold Tamás váli, Szabó Tibor martonvásári és Pálffy Károly bicskei polgármesterek indították útjára. 2015-től formálisan is fejlesztési területté vált, erőteljes kormányzati támogatással. A harmincöt település egybeesik a 3. számú választókerülettel, sikeres pályázatok, s a helyi közösségek erőfeszítései nyomán a változások szemmel láthatóak benne. Mindezekről egy éven át kérdezgették az újságírók a lakókat, a vezetőket, s dokumentálták a fotósok a múltat és a jelent – a könyv tükrözi e folyamatokat. – „Képeskönyvet” csináltunk – mondta Bencsik András a bemutatón, s valóban, aki elsőre csak nézegetni szeretné e képeskönyvet, kihallja belőle Pannónia szíve dobbanását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában