A helyzet egyre romlik

2022.03.02. 20:00

Pákozdon a Baptista Szeretetszolgálat logisztikai központja már "csúcsra van terhelve"

Az ipari parkban lévő logisztikai központ most vizsgázik igazán.

Tihanyi Tamás

Berczelédi Zsolt, egy budapesti gimnázium igazgatója is komoly mennyiségű segélyt hozott Pákozdra

Forrás: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Két nap múlva lesz két éve, hogy megnyitották a Baptista Szeretetszolgálat pákozdi logisztikai központját. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő akkor azt mondta: a létesítmény korszerű hátteret biztosít a humanitárius feladatokhoz, a rászorulók gyorsabb eléréséhez krízishelyzetekben. Nem akartuk, hogy szavai máris bebizonyosodjanak: ha lehet így fogalmazni, a logisztikai központ, s annak részeként az 1700 négyzetméteres raktár „csúcsra van járatva” a háború elől menekülők megsegítése érdekében. Reggeltől estig egymás után érkeznek az adományozók: cégek, intézmények és magánszemélyek egyaránt. Egy család Felcsútról, egy másik Sárbogárdról, aztán egy budapesti gimnázium igazgatója két utánfutós kisbusz élén… 

A magyar nép ismét bizonyítja, hogy a bajban helyén a szíve. A szervezett és összehangolt segítségnyújtás frontvonalában a Karitatív Tanács tagszervezetei vannak: a 26 éve Fejér megyében alapított Baptista Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt. Két napja elosztották közöttük a kárpátaljai határátkelőhelyeket, azóta a munkatársak ott is fogadják az érkezőket. Révész Szilvia Tiszabecsen dolgozik. 

– Még alig kezdtük meg a munkát, máris a szívünkhöz nőtt ez a hely. Csodálatos embereket találtunk itt. A helyiek a helyi református gyülekezet vezetésével elképesztő odaszánással szolgálják azokat, akik itt, Tiszabecsen lépnek magyar földre – mondta a segélymunkás. – A határról az általános iskolában kialakított segélypontra hozzák a buszok a menekülteket, akik innen mennek tovább rokonaikhoz, vagy azokhoz a befogadó családokhoz, akik átmeneti szállást nyújtanak nekik. Nagyon sokan Kijevből vagy az ország más belső pontjairól vonattal érkeznek ehhez a határállomáshoz. Tiszabecsen jelenleg két átmeneti szálláshely működik, melyek az éjszaka folyamán többször is feltöltődnek, hiszen sokan csak addig pihennek meg, míg megérkeznek értük. A menekülteket szendviccsel, forró itallal vagy vízzel, a gyerekeket édességgel, ivólével fogadjuk. A melegedőben terített asztal várja őket, és a segélyponton ellátjuk őket minden szükségessel, a kisgyermekeseket pelenkával, törlőkendőkkel. A többség tudja, hová indul tovább, azoknak, akiknek nincsen „transzferük”, vagy átmeneti szállójuk, a segélymunkások segítenek. 

Jó látni, hogy vannak, akik több ezer kilométerre is készek elszállítani a szükségben lévőket. Egy cseh civil szervezet például naponta több mikrobusznyi menekülőt szállít Csehországba, és azoknak is segítenek, akik még távolabbi, nyugat-európai célpontokra utaznak ott élő hozzátartozóikhoz. Egyelőre minden van a határvidéken, amire szükség lehet. Ám a keddi ENSZ-jelentés szerint eddig „csak” 660 ezer ukrajnai hagyta el hazáját, 90 ezren hazánk felé, ám a helyzet óráról órára egyre rosszabb, a humanitárius válság hatalmas méreteket ölthet. Ezért a segélyszervezetek hosszú távra készülnek, és ennek érdekében várják az adományokat. 

Aki anyagilag segítene, a Baptista Szeretetszolgálat honlapján is megtalálja az ehhez szükséges információkat, ott szerepel a gyűjtőpontok listája is. Van, aki Kárpátaljáig is elvinné a segélyt. A seregélyesi iskolában már összegyűjtötték azokat az adományokat, amelyekre a határ túloldalán partnereik várnak, ám mivel arról értesültek, hogy az ukrán hadsereg lefoglalja a szállítmányokat, egyelőre várnak. És vár az egész világ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában