Eötvös 180 rendezvénysorozat

2022.03.06. 14:30

Mezőszentgyörgy híres szülöttjére, Eötvös Károlyra emlékeznek szülőfalujában

Eötvös Károly 180 évvel ezelőtt, 1842. március 11-én, Mezőszentgyörgyön született. Az évforduló alkalmából az önkormányzat, a könyvtár és művelődési ház Eötvös 180 címmel hirdette meg rendezvénysorozatát.

V. Varga József

Berta Annamária egy korábbi megemlékezésen az Eötvös-szobornál

Forrás: FMH-archív / V. Varga József

Mezőszentgyörgy híres szülöttére, az igazság harcosára, a hazaszeretet írójára, a Balaton és a Bakony természeti szépségeinek megéneklőjére, a hírhedt tiszaeszlári per vádlottjainak védőjére március 7. és 11. között emlékeznek a településen.

A falu közterületeit érintő, négy napon át zajló QR kódos kalandjáték Eötvös Károly életéről, munkásságáról szól. Berta Annamária tanár az Eötvös családról tart előadást március 8-án, kedden 17 órakor a könyvtárban. Az Eötvös 180 utcakiállítás szerda reggeltől látható a könyvtár kerítésén. Az emlékműsorral és koszorúzással egybekötött megemlékezést március 10-én, csütörtökön 13 órakor tartják az Eötvös parkban; beszédet mond Tóth M. Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke. Az emlékhét pénteken 14 órakor a kalandjáték eredményhirdetésével zárul a községi könyvtárban.

Szentgyörgyön utca és park, illetve több intézmény is őrzi Eötvös Károly nevét. A jelenlegi könyvtár épülete az 1800-as évek elején épült, a kúria később az Eötvös család birtokába került, e házban élt és alkotott Eötvös Károly. Itt nyitotta meg kapuit 1949-ben az ország első népkönyvtára, majd húsz évvel később innen indult útjára az Olvasó népért mozgalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában