Koronavírus Fejérben

2022.03.08. 14:00

Levettük a maszkot, előjöttek a mosolyok - A fehérváriak is nagyon vártak erre a pillanatra, de vannak, akik még óvatosak (videó)

Hurrá! – mondják sokan, ugyanis hétfőtől végre nem kell a sokak által gyűlölt szájpelenkát hordani! Hála az Úrnak, mára a sokadik hullám is lecsenghetett.

Kecskés Zoltán

Kedves maszk, goodbye! – újra jöhetnek a mosolyok

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Bár brit tudósaink egy január elején kijött tanulmányban megállapították: „Aki maszkot hord, vonzóbb.” Mi erre fittyet hányva, cseppet sem bánjuk, hogy eldobhattuk végre. Nincs is annál szebb, amikor egy szépen kirúzsozott szájra vagy éppen egy-egy elkapott, csábító mosolyra bukkanhatunk utazásainkkor. Végre már nem kell találgatnunk, hogy milyen arc lehet a maszk mögött.

Nemcsak a ki kicsodának, de az örökös pánikszerű matatásnak a zsebünkben is végre vége egy-egy üzlet vagy vendéglátóegység előtt. „Jaj, a maszkom, jaj, a maszkom, hova lett az én kis maszkom?” – ominózus kérdés, mondóka helyett, hétfő reggeltől hivatalosan is szögre tehettük a hozzánk nőtt maskaránkat. De vajon mindenki így tett? – merül fel a jogos kérdés.

A virológusok szerint a vírus nem tűnt el, csupán alábbhagyott a járvány. Béklyóinktól megszabadulva útra keltünk, és megkérdeztük: mit gondol az utca embere a járványügyi korlátozások eltörléséről?

A fehérvári plázához közeledve több járókelővel is szóba elegyedtünk. Mindannyian részben vagy teljes egészében egyetértettek a szabályok eltörlésével, ugyanakkor néhányan óvatosságra intettek. A 90 éves Gulyás Istvánné például lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy bízik a kormány felelős döntésében. Egész életében betartotta a szükséges ajánlásokat, és most sem tesz másként.

– Nagyon örülnék, ha beválnának a hozott intézkedések, hiszen mindannyian szeretnénk, ha vége lenne a járványnak, és visszatérhetne a normális élet. Ma reggel én is szögre akasztottam a maszkomat, de ha a szükség úgy hozza, hogy hordani kell a jövőben, megteszem, mert szeretnék egészségesen még nagyon sokáig élni.

A 90 éves Gulyás Istvánné bízik a kormány felelős döntésében, de ha szükséges, újra hordanáForrás: Kecskés Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Ezzel szemben Herczog Jánosné Franciska továbbra is ragaszkodik a jól megszokott kiegészítőjéhez. Ugyan egyetért az enyhítésekkel, ettől függetlenül a zárt térben hordani fogja, mert biztonságérzetet ad számára.

A bevásárlóközpont előtt egy középkorú férfi, Őri Gábor megjegyezte, őt váratlanul érte az intézkedés, éppen ezért nem tud jó szívvel igazságot tenni. A „jobb félni, mint megijedni” magyar közmondásra hivatkozva 50-50 százalékban tartja helyesnek a lépést. Éppen ezért ő továbbra is a zsebében őrzi és nagyobb tömegben szükségszerűen viselni is fogja maszkját. Legyen az pláza vagy bármely tömegközlekedési jármű.

Odaérve úti célunkhoz, belépve az ajtón régen látott, különleges életkép tárult elénk. Az emberek nagy részén nem volt maszk, néhány kisgyermekes anyukát és idősebb embert kivéve. Egy részük megszokásból, míg mások a biztonságérzetre hivatkozva hagyták fent magukon a speciális eszközt. Ezzel szemben az eladók mintha láncuktól szabadultak volna meg: – Nagyon örülök, hogy végre megszűnt ez a szabályozás, így sokkal kényelmesebben végezhetjük a munkánkat. Elég csak körbenézni a kollégákra a különböző boltokban, mindenki mosolyog! – mondta felszabadultan egyikük. Szétnézve valóban ezt tapasztaltuk, legyen szó a vásárlókról vagy éppen az eladókról, valamennyien felszabadultan dolgoztak vagy éppen jártak-keltek a bevásárlóközpontban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában