2021-ben úthiba miatt 19 esetben adtak be kárigényt

2022.02.24. 07:20

Kevesebb már a kátyúkár Fejérben

A lassan elbúcsúzó tél nem volt igazán hideg, ám a sok csapadék és az éjszakai fagyok most sem kímélték az utakat. Az útkezelőknek van dolguk a kátyúzással, a felújítással idén is.

Hajdú Marianna

Forrás: FMH-Archív / NN

A kátyúk javításán – tudtuk meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályától – folyamatosan dolgoznak a megye útjain is, mindig az időjárásnak megfelelő technológiával.

 

– A téli hónapokban alapvetően ideiglenes jelleggel, hidegaszfalttal tudunk dolgozni, mivel a melegaszfalt-­keverő telepek zárva tartanak. A melegaszfaltos technológia tartósabb, de ezt a már említett ok miatt tavasztól őszig tudjuk alkalmazni. Ráadásul a melegaszfaltot egy meghatározott hőmérsékleten kell tartani ahhoz, hogy bedolgozható legyen, ez pedig a téli időszakban nehezen kivitelezhető, még melegítő konténerekkel együtt is – tájékoztatta lapunkat Pécsi Norbert Sándor, a cég kommunikációs osztályvezetője. 2021-ben 19, 2022-ben, egészen mostanáig pedig egy úthibával kapcsolatos kár­igény érkezett a társasághoz a megyéből.

 

Fontos kiemelni, hogy a Székesfehérváron most is zajló útfelújítási program ugrásszerű javulást eredményezett a megyeszékhely útburkolatainak állapotában. Mindig vannak kritikus pontok, mint például a Nagyszombati út, ami hiába az egyik szélső utca a városban, nagyon komoly forgalmat bonyolít le, és gyűjtőútnak tekintendő. Itt még tartós hóesés vagy fagy sem kell, hogy a városgondnokság munkatársainak teendője legyen, elég egy komolyabb eső, ami, ha éjszakai mínuszokkal párosul, azonnal kárt tesz az útburkolatban. A hideg időszakban egyébként az idősebb útszakaszok mennek tönkre hamarabb.

 

– A Mátyás király út Domus előtti szakasza rövid, de rendkívül forgalmas rész, nagy az igénybevétele. A Prohászka utca felújítás alatt van. A vasútállomás és a Horvát István utca között, ahol most nem lesz felújítás, ott is eléggé jellemző a kátyúképződés – mondta a Hírlap kérdésére Tímár Tibor, Székesfehérvár Városgondnokságának felelős munkatársa.

 

A fő kérdés az, mit tehetünk, ha már belehajtottunk egy komolyabb kátyúba Székesfehérváron és az kárt okozott az autónkban.

 

Először is nem szabad elhagyni a helyszínt, és a rendőrség mellett az útügyeletet is értesíteni kell, ami éjjel-nappal hívható a 06-70-66-99-147-es mobiltelefonon.

 

A rendőrségi jelentésen kívül az útügyeletes is felvesz egy adatlapot, amiben rögzíti a történteket. Ezek a dokumentumok fogják igazolni a biztosítási szakaszban, hogy a káresemény a károsult által leírt módon és időben történt. Az útügyeletestől kapott kárbejelentő lapot ki kell tölteni és bevinni a városgondnokság Berényi úti irodaházába.

 

Érdemes a saját mobilunkkal is készíteni a helyszínen néhány fotót, melyeken jól látszik maga az útburkolat, a kátyú és a gépkocsink is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában