Fejérvíz Zrt.

2022.02.01. 21:00

Ellenőrizzék a vízóráikat!

A Fejérvíz Zrt. kéri felhasználóit, hogy a tavasz közeledtével, ellenőrizzék vízóráikat. Gyakran előfordul, hogy mire a fogyasztók észreveszik a fagy okozta károkat, addigra rengeteg víz elfolyik.

Télen a vízmérők, a használaton kívüli házi vízvezetékek elfagyhatnak. Az ilyenkor elfolyó víz díját – a 58/2013. (II.27.) kormányrendelet szerint- a felhasználónak kell megfizetnie. Ennek elkerülésére a fogyasztók fogyasztói helyeiken az alábbi megelőzéseket végezhetik el önállóan is: a tavasz közeledtével célszerű többször ellenőrizni, nincs-e víz az aknában; a vízmérőaknák (vízmérőhelyek) ellenőrzése hőszigetelés szempontjából; a rosszul záródó, sérült, szabálytalan aknafedlap kicserélése vagy megjavításukról való gondoskodás, a fedlapnak résmentesen kell záródnia, nem lehetnek hézagok, ahol a hideg levegő az aknába áramolhat; a lakatlan, üdülő vagy "zártkerti" ingatlanok és a vízzel ellátott építési (üres) telkek vízhálózatának víztelenítése, víztelenítéskor a vízmérő előtti, utca felőli csapot (szelepet) szükséges elzárni, a belső csapot nyitva kell hagyni annak érdekében, hogy a vízmérőből is el tudjon távozni a víz. 

A felsorolt pár óvintézkedés alkalmas arra, hogy a fagy okozta károk elkerülhetőek legyenek.

A fagyás előjelei: nem forog a vízmérő, ha megnyitásra kerül a csap; szilánkokra tört az üveg a vízmérőn; eldeformálódott számlálószerkezet; nem, vagy csak alig jön víz a csapból.

A Fejérvíz Zrt. tájékoztatása szerint érdemes a fenti ellenőrzéseket tartós fagyok után, enyhébb időszakokban megismételni. Ha az ismételt ellenőrzés során kiderül, hogy a vízmérő, vagy a belső hálózat elfagyott, azonnal el kell zárni a mérő előtti, közterület felőli csapot (ha ez lehetséges) és haladéktalanul értesíteni a Fejérvíz Zrt. területileg illetékes ügyfélszolgálatát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában