Sajtótájékoztató

2022.02.11. 07:15

A támogatás a kormány célja

A csütörtökön reggel tartott sajtótájékoztatón Varga Gábor, Dél-Fejér országgyűlési képviselője ismertette a kormány legfőbb intézkedéseit Sárbogárdon. Beszélt a családi adó-visszatérítésről, az szja-mentességről, a minimálbér emelkedéséről és a 13. havi nyugdíjról.

Déri Brenda, Kecskés Zoltán

Varga Gábor az adókedvezményekről is beszélt

Forrás: Sebestyén Bálint

A képviselő elsőként a minimálbér és a bérminimum kapcsán bevezetett újításokról számolt be.

– Idén januártól 200 ezer forintra nőtt a minimálbér és 260 ezer forintra a szakmunkás minimálbér – részletezte, majd elmondta, hogy február elején megindultak a családi adó-visszatérítések, amelyek csaknem kétmillió szülőt érintenek és összesen több mint 600 milliárd forintos támogatást jelentenek. Saját választókerületére levetítve ez közel tízezer családot jelent.

 

Emellett szintén e hónap első napjaiban a 25 év alatti munkavállalók már kedvezőbb munkabért kaphattak, ugyanis bérüket januártól nem terheli az szja – személyi jövedelemadó. Így azt már a februárban kapott fizetésükből le sem vonták. Ezzel havi szinten több tízezer forint maradhat a „zsebükben’”.

 

Varga Gábor végezetül a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről beszélt: – A nyugdíjasokat megbecsülve a kormány még tavaly döntött arról, hogy a 80 ezer forintos nyugdíjprémium mellett a teljes 13. havi nyugdíj is visszavezetésre kerül. Ezt szintén most februárban kaphatják, kaphatták készhez – részletezte az országgyűlési képviselő, majd a sajtótájékoztatót zárva hozzátette, úgy gondolja, ezen pozitív változások miatt rengetegen várták már a 2022-es esztendőt.

 

Páratlan emelés

Év eleji béremelésekkel, minimálbér-emelkedéssel és a 25 éven aluliak szja-mentességével kapcsolatban tartott közös sajtótájékoztatót Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Bálint Istvánné bicskei  polgármester. 

Mindketten kiemelték, hogy a 25 év alatti fiataloknak január 1-jétől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, ami több tízezer forintot jelenthet a dolgozóknak. A választókerület országgyűlési képviselője emlékeztetett, a baloldal – ahogy a többi adócsökkentést, rezsicsökkentést, a 13. havi nyugdíjat és a minimálbér-emelést – ezt az intézkedést sem támogatta. A Gyurcsány-korszakban minden harmadik fiatal munkanélküli volt és esélyük sem volt az otthonteremtésre. A baloldal akkori és mostani vezetője azt üzente nekik: „Ha nem tetszik, akkor el lehet innen menni!” 

Tessely Zoltán hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság tovább erősödött a járvány ellenére, így a minimálbér 200 ezerre, a szakmunkás minimálbér 260 ezer forintra emelkedhetett, amely háromszorosa a 2010-es időszakénak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában