Ének, tánc és mese

2022.02.05. 11:00

A csurgói ovisoknál előbújt a medve

Immár tizedik éve alakul át és lesz Bocsoda egy varázsütésre az Eszterlánc Óvoda, melyben sok dallal biztatják a medvét, hogy ne bújjon vissza a barlangjába.

Palocsai Jenő

Medvebarlangokban a kis medvék a Bocsodában

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Lánc, lánc, eszterlánc, kezdődhet a medvetánc…, szállt a dal az Eszterlánc Óvodában, ahol már hetek óta lázas készülődés zajlott, hogy megannyi dísszel, tánccal és persze finomsággal fogadhassák a régi hagyomány szerinti torkos, ám az árnyékától félő mackót. Még Temesvári Krisztián, a község polgármestere is tányérszám vitte a nagy eseményre a mazsolát, hogy a medve kint maradjon, s főleg, hogy a tél véget érjen.

A beöltözött gyerekek tátott szájjal bámulták, ahogy az óvó nénik által eléjük varázsolt erdei tájon előbújt egy kedves, ám az álmaiba erősen kapaszkodó, hatalmas barna medve

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Bocsoda varázslatának pálcamozdulata után a korábban megszokott csoportok medvelakká alakultak. A Napocska barlangban készségfejlesztő, kirakókkal, memóriajátékkal színezett vizuális munka folyt. A Süni barlangban a mozgásé és a mocsár­járásé volt a főszerep. A Katica barlang sötét mélyén mese szólt egy izgága kisnyúlról és egy bölcs bagolyról, aki azt mondta a tavaszt türelmetlenül váró nagyfülűnek, majd akkor jön el a kikelet, ha a medve nem iszkol vissza a barlangjába önnön árnyéka elől.

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A játékos hagyománnyal kapcsolatban az intézmény vezetője, Wágner Tiborné elmondta: – Kiemelt figyelmet fordítunk a néphagyományok, népszokások ünnepköreinek megismerésére. Ennek részeként a farsangi ünnepkörben, január 24-től február 4-ig „Bocsoda” lett az óvoda.

Az eseményt egy Bocsoda-­lakoma zárta, de az eszterláncok nem csak a saját hasukra gondoltak, ezért sok gyertyát elégettek, bízva abban: idén jól „mézelnek” a méhek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában