A biztonságos és színvonalas közlekedés feltételei

2022.01.08. 10:00

Útfelújítás: kiemelkedő évet zártak a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél

Az új esztendő első napjaiban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatójával, Molnár Istvánnal tekintettünk vissza a múlt évben elvégzett munkáikra, valamint számba vettük az előttük álló feladatokat.

V. Varga József

Legutóbb Sárkeresztúron adtak át egy megújult útszakaszt, a képen Csutiné Turi Ibolya polgármester és Varga Gábor országgyűlési képviselő mellett Molnár István, a Magyar Közút megyei igazgatója

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Jól tudjuk, a közlekedőket leginkább az útfelújítások érdeklik, ezek a leglátványosabb beruházásaink. Ezen a téren a 2021-es év kiemelkedő jelentőségű volt – mondta el lapunknak Molnár István. – Az útfelújítások nagyobbik hányadát a vidéki életminőség emelését célzó, hazai forrású Magyar falu program forrásai tették lehetővé. A programban vállalkozói kivitelezésben 33,3 kilométer útszakasz újult meg 4,4 milliárd forint támogatással. Példaként említhetem a nagyvelegi bekötőút felújítását, illetve az Adony–Káloz összekötő út Sárkeresztúr átkelését is tartalmazó 4,4 kilométeres szakaszának felújítását.

 

Megújuló útszakaszok

 

– A program keretében, de saját teljesítésként (tehát amikor nem a falvak pályáznak – a szerk.) 7,38 kilométer hosszúságú útszakaszt újítottunk fel (400 millió forint). Folyamatban van további 12,2 kilométer útszakasz felújítása (1,8 milliárd forint). Például a mányi bekötőút felújítása, illetve az Adony–Káloz összekötő út Sárosd és Sárkeresztúr közötti szakaszának felújítása.

Megyénkben jelentős forrást biztosított a fejlesztésekre a Kiemelt társadalmi igények elnevezésű útfelújítási program: 39,5 kilométer útszakasz újult meg, illetve van még kivitelezés alatt 8,7 milliárd forint értékben. A program jelentős eleme a Csákvár–Felcsút közötti szakasz felújítása, valamint az Etyek–Háromrózsa összekötő út felújítása két csomópont kiépítésével. Mindezek azt jelentik, hogy 2021-ben összesen 92,4 kilométer útszakaszt újítottak fel (kisebb része még folyamatban van) 15,3 milliárd forint bekerülési összeggel.

– A pandémia nehezítette a feladatellátásunkat, de üzemeltetési, karbantartási tevékenységünk színvonalával meg tudtunk felelni az úthasználók elvárásainak, az útfelújítások tekintetében pedig kiemelkedő, több évtizede nem látott volumenű évet zártunk – hangsúlyozta a megyei igazgató. 

– Az útfelújítási programok 2022-ben is folytatódnak. A Magyar falu programban 20 kilométer útszakaszt tervezünk felújítani. Növekszik a saját teljesítésben felújított útszakaszok hossza 2021-hez képest, 12 kilométer hosszúságú útszakasz felújítását tervezzük. A megyében sikeresen zajló terület- és településfejlesztési operatív program is folytatódik: 2022-ben 9,3 kilométer hosszúságú útszakasz valósul majd meg. Az idén induló, négy és öt számjegyű mellékutak felújítását célzó programban pedig további 26,9 kilométer útszakasz újulhat meg a következő években. Ez összesen 68,2 kilométer útszakasz felújítását jelenti – tette hozzá Molnár István.

 

Tonnák, négyzetméterek

 

A múlt évben a lokális javítási tevékenységük során mintegy 1646 tonna aszfaltot dolgoztak be 213 millió forint értékben, míg nagy felületű javítási tevékenységük során gépláncaik segítségével mintegy 2238 tonna aszfaltot 129 millió forint értékben. Példaként említhető a 7-es főút polgárdi–tekerespusztai 1,75 kilométeres szakaszának, valamint a pákozdi kerékpárút 1,1 kilométeres szakaszának a felújítása.

Fontos feladatuk az út melletti területeken a növényzetgondozás, kaszálás. 2021-ben 30,5 millió négyzetméter felületet kaszáltak, a munkákra 270 millió forintot fordítottak. Elültettek 369 fát, a korábban telepített fák ápolására 7,25 millió forintot költöttek.

A múlt évben 50 ezer négyzetméter burkolati jelet újítottak fel 79 millió forint költséggel. Korszerűsítették Székesfehérváron a Szent Flórián körút–Kiskút útja, valamint a sukorói és a szabadbattyáni forga­lom­irányító jelzőlámpákat összesen 26 millió forintért. A gyalogos-átkelőhelyek forgalombiztonságának növelése érdekében folytatták a 2020-ban indított országos programot: 50 táblát cseréltek korszerű, sárga keretes, nagyobb fényvisszaverő képességű táblára.

 

Téli üzemmódban

 

Amint megtudtuk: a helyi közutak hossza 6685 kilométer Fejérben, melyből a társaság megyei igazgatóságának kezelésében lévő országos hálózat 1403 kilométer. A gyorsforgalmi utak hossza 79 kilométer, a főúthálózat 405, ebből a nemzetközi úthossz 63 kilométer. Mindemellett 2017-től 17 kilométer kerékpárutat is az igazgatóság kezel. A megyében négy autópálya fut 141 kilométer hosszúságban, ezek közül az M7-es és az M8-as autópálya van az igazgatóság kezelésében.

Megyénkben az országos közutak mutatószámai az alábbiak: a hidak száma 399, melyből 114 a gyorsforgalmi hálózaton, 285 a fő- és mellékutakon található. A vasúti átjárók száma 81, melyből szintbeli 52, biztosítás nélküli egy sincs. Gyalogos vagy gyalogos- és kerékpáros-átkelőhelyek száma 315, melyből 309 szintbeli. Az országos közutat országos közúttal keresztező csomópontok száma 231.

– A közúthálózatot üzemeltető szervezetek egyik legfontosabb feladata a téli időszakban a síkosságmentesítés és az utak járhatóságának a biztosítása – foglalta össze a megyei igazgató. – Bár a 2020–2021-es téli időszak nem volt emlékezetes tél, ennek ellenére 87 síkos napon és 7 havas napon kellett síkosságmentesítést, illetve hóeltakarítást végeznünk. Ennek során 6844 tonna útszóró sót és 821 ezer liter kalcium-klorid-oldatot használtunk fel, megteremtve a biztonságos téli közlekedés feltételeit. A 2021–2022 téli időszak során eddig 27 síkos napon és 7 havas napon kellett beavatkoznunk, 2900 tonna útszóró sót és 314 ezer liter kalcium-klorid-oldatot használtunk fel. A fenntartási feladataink során az egyik legfontosabb munkánk a téli fagyási-olvadási ciklusok nyomán kialakuló burkolathibák megszüntetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában