Elhatárolódnak

2022.01.21. 14:00

Szégyenletes tett a Gubás Gabit megalázó felirat az ellenzéki politikusok szerint

Rongálással és Gubás Gabi Jászai Mari-díjas magyar színésznő gyalázásával találkozhattak azok, akik a minap a sóstói természetvédelmi területen jártak. Az általunk megkérdezett ellenzéki képviselők ugyan elhatárolódtak az ilyenfajta megnyilvánulásoktól, akadt köztük olyan politikus is, aki egyenesen a közbeszédet teszi felelőssé az esetért.

FMH

Forrás: Facebook

Az elmúlt időszakban több köztéri rongálás is történt megyénkben. Előfordult, hogy szobrot, emlékművet rongált meg valaki, de volt példa arra is, hogy egy több száz éves platánfát károsítottak meg. A hét elején történt megbotránkoztató graffitis akció azonban már politikai üzenetet is rejt magában.  

A hét eleji döbbenetes cselekményről Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András közösségi oldalán kifejtette, megérti, ha valakinek nem tetszett az Elkxrtuk című film, de a véleménynyilvánítás ezen formáját elfogadhatatlannak, „bicskanyitogatónak” tartja. 

 

A városvezető véleményével a DK székesfehérvári képviselője, Ráczné Földi Judit is egyetértett, hozzátéve, mélységesen elítéli a rongálásnak és gyalázásnak minden ilyenfajta formáját politikai hovatartozástól függetlenül. 

– Sokféle film készül ebben az országban, amely valakiknek tetszhet, valakiknek nem, de az ilyesfajta véleménynyilvánítás abszolút elfogadhatatlan, nem fér bele semmilyen körülmények között, függetlenül attól, hogy a film jellege adott esetben milyen. Másrészről nőként is felháborítottak a történtek, és mélységesen elítélendőnek tartom, hogy egy nőt ilyen formában mocskoljanak.

Ráczné Földi Judit

A Momentum Mozgalom helyi szervezetének elnöke, Barlabás András is kifejtette véleményt az esettel kapcsolatban. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében kiemelte: „A hangnem és a stílus nem, a felháborodás viszont érthető!” 

– Szomorúan látom, hogy 12 évnyi kormánypárti uszítás és gyűlöletkeltés már a békésnek hitt városunk mindennapjait is felkavarja. Közös feladatunk, hogy tegyünk a normális közbeszédért. Pártállástól függetlenül elfogadhatatlannak tartom ezt a hangnemet. 

– Ugyanakkor a szabad véleménynyilvánítás joga mindenkit megillet. A film pedig, amelyben a művésznő szerepelt, sokakat az 50-es évek propagandafilmjeire emlékezteti. Akkor volt divat a féligazságokra épített, hazug, sztálinista propaganda. Ez pedig joggal háborít fel rengeteg jóérzésű embert, akik megszenvedték a kommunista elnyomás időszakát. És joggal háborítja fel az azóta felnevelkedett fiatal generációkat is, akiknek teljesen idegen ez az állampárti propaganda. A hangnem és a stílus nem, a felháborodás viszont érthető. 

 

Barlabás András

– A fideszes uszítást, gyűlöletkeltést és hazug propagandát azonnal be kell fejezni. Ez vezethet el ugyanis minket ahhoz a nyugodt és békés közbeszédhez, amiben én magam hiszek – mondta a Momentum elnöke, aki kérésére gondolatait szó szerint idéztük. Igaz, abban nem szerepelt a néhány évvel ezelőtti köteles fenyegetések sora, amivel a városvezetőt illették egyesek vagy az 1956-os terrort idéző 2006-os gyurcsányi attak. A közelgő választás sajnos durva közéletet sejtet, de Cser-Palkovics András így vélekedik: – Mindennek hangot lehet adni civilizált és 21. századi módon is. Úgy, hogy emberek maradjunk, nem elfelejtve, hogy nőről ilyet magára valamit is adó ember soha nem mond vagy ír le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában