Évértékelő

2022.01.18. 16:00

Jócskán költöttek a saját útjaik továbbfejlesztésére a baracskaiak

A község lakossága növekszik, ez a legjobb hír. Szőlősy Attila polgármester első ciklusát tölti az önkormányzatban, bár a civil szervezetekben jelen volt, s a közösségért tevékenykedett korábban is.

Zsohár Melinda

Szőlősy Attila első ciklusát tölti az önkormányzatban

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A „közszolga” nem politikus, vélekedik a polgármester, ám a helyi politika helyi közéletet jelent, s ebben erőteljesen dolgozik Szőlősy Attila és testülete. A 2850 lakosú Baracskát is megviselte a pandémia, leginkább a közösségi események szenvedtek csorbát. A hivatal a szabályok betartásával végig a lakosság rendelkezésére állt. Most szembesülnek viszont azzal, szinte újra kell szervezni a helyi közéletet s személyes kapcsolatokat kialakítani az ünnepeken, rendezvényeken.

 

A pályázatok előkészítése sem állt meg, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök támogatásával a fejlesztések érdekében munkálkodott az önkormányzat. A Magyar falu program révén 10,3 millió forintot nyertek eszközbeszerzésre, a közterületek karbantartását szolgálják a megvásárolt gépek. Játszótér felújítására az 5 millió forintos pályázati pénzt 1,6 millió forinttal toldották meg. A csapadékvíz-elvezetésre 150 millió forintot nyertek, idén kezdik a kivitelezést. Három utcában 25 milliós kormányzati támogatásból már megvalósították a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztését, 3 milliós önkormányzati kiegészítéssel. Az infrastruktúra fejlesztése fontos, a külterületi utakra nyertek 119 millió forintot – az itt élők életminőségét javítandó. Baracskán is jellemző, hogy az egykori zártkertekben komfortos, szép házak épülnek, illetve a meglévő ingatlanok bővítése lehetővé teszi a kulturált lakhatást szerényebb költségvetésből is. Belterületi utakra 32 milliót fordítottak 2021-ben, ötmilliós saját kiegészítéssel. Tavasszal virágosították az utcákat.

 

A biztonság növelése érdekében a polgárőrséggel közösen pályáztak térfigyelő kamerarendszer kiépítésére, a 7,3 milliós támogatáshoz az önkormányzat 3,8 millió forintot tett hozzá – tíz kamerát helyeztek el. A testület kiemelt ügyként kezeli a környezetvédelmet, a polgármester szívügyének tekinti, hangsúlyozza Szőlősy Attila. Az iskolával, óvodával szemléletváltó komposztáló programot indítottak. Felszámoltak egy illegális szemétlerakót, ingyenesen szállítják el a lakossági használt sütőolajat.

 

A sportélet fellendítése jól indult, 2019-ben újra megalakult a Baracskai Torna Club (BTC), hat futballcsapat állt fel, mintegy száz játékossal, különböző korosztályokban. A Covid megakasztotta a közösségépítést, de nem adják fel. A legendás Giro d’Italia kerékpáros körverseny május 6-án rajtoló hazai első szakasza Baracskán is átvezet. A Fények éjszakája január 26-iki baracskai rendezvényén a szurkolói aktivitásért szervezkednek, készülnek a versenyzők majdani köszöntésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában