„Nem kívánt rétegek”

2022.01.20. 07:00

A sorompók még nyitva Velencén

„Olyan rétegeket vonz ide, ami nem kívánatos” – szögezte le Velence polgármestere a Velence Korzó közönsége kapcsán az év végi lakossági fórumon, ahol a parkolórendszer és az ingyenes strand fenntartása is szóba került. Vajon mit tenne az önkormányzat, ha visszavenné az üzemeltetését? Megválogatná a közönséget.

S. Töttő Rita

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Még nincs tíz éve, hogy megvalósult a Velencei-tó kapuja projekt. Annak idején L. Simon László akkori országgyűlési képviselő hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést is tett ismeretlen tettes ellen az igencsak elhúzódó beruházás miatt. A korzó végül megépült, szerződés köttetett a Gomi Kft-vel az üzemeltetésre. Jöttek a programok, egyre több lett a turista, s pár éve már egy zsebkendőt sem lehetett leejteni a parton nyáridőn. A legutóbbi választások után megalakult új önkormányzat aztán nem értett szót az üzemeltetővel, aki eladta a társaságot. Az önkormányzattal azonban az újak sem értettek egyet – lett is balhé mindenből.

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A szabályozás úgy alakult, hogy az ingyenes strandoknak is komoly kiadásai lettek: a vízimentőtől kezdve a kötelező infrastruktúrán át a szemételtakarításig mindent állnia kell az üzemeltetőnek. A kerítésépítés, a beléptetőrendszer bevezetésének kísérlete és a parkolórendszer is szorosan kapcsolódik a kérdéshez: lehet-e rentábilisan üzemeltetni egy strandot, hogy közben azt nem csupán használja, de kihasználja mindenki?

Forrás: S Totto Rita / S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A parkolórendszert már kialakította az üzemeltető, de nem tudni, mikortól csukódnak le a sorompók. Amikortól így lesz, egy óra biztosan ingyenes lesz a helyieknek – tudtuk meg az üzemeltetőtől. A decemberi lakossági fórumon érkezett egy izgalmas kérdés a a város vezetőjéhez: ha sikerül visszavennie a városnak a korzó üzemeltetését, meddig tud ingyenesen üzemelni? A strand és a parkoló fizetőssé tétele ellen körömszakadtáig küzdő önkormányzat vezetője, Gerhard Ákos azt mondta jegyzőkönyvbe: „Ez egy nagy kérdés” – válaszolt, de körvonalazódott belőle az is, ha így alakulna, akkor a „vurstli” menne, ellenben a belépős rendezvények jönnének. Merthogy Gerhard Ákos szerint jelenleg nem kívánatos rétegek jönnek a korzóra, ám ha az önkormányzat által már megalapított cég venné át, akkor a színvonalas rendezvények megválogatnák a nézőközönséget is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában