Évértékelő

2021.12.29. 07:00

Összefogással továbbmehetünk - Interjú Tessely Zoltánnal

Évértékelő sorozatunk második részében a megye északi kerületével foglalkozunk, melynek országgyűlési képviselőjét, Tessely Zoltánt kérdeztük.

Baráth Eszter

A 2018-ban átadott etyeki gasztrosétány nemcsak unikum, de szinte minden időben vonzza a látogatókat

Forrás: Archív

2021-ben milyen beruházások valósultak meg képviselő úr közbenjárásával az ön által képviselt területen?

– Ahhoz, hogy az idei esztendőben megvalósult számos beruházásunkat helyi értéken tudjuk kezelni, és megérthessük jelentőségüket, érdemes röviden felidéznünk, honnan is jutottunk el idáig. Milyen helyzetből sikerült talpra állítanunk az országot, újraépítenünk a gazdaságot, visszaadnunk az emberek hitét és reményét. Nem szeretnék hosszan a múltba fordulni, hiszen ahogyan a mondás tartja: „aki mindig hátranéz, előbb-utóbb elbotlik”, de azért címszavakban villantsuk fel a legfontosabb történéseket, pusztán a tárgyilagosság és a tisztánlátás kedvéért. Kezdjük az őszödi beszéddel, amit különösebben nem kell részleteznünk. A „hazudtunk reggel, éjjel meg este” gyurcsányi önvallomás felér egy nemzetárulással. A közfelháborodást „szétlövető” rendőrterror ugyancsak szégyenteljes mozzanata történelmünknek. Aztán 2008-ban bennünket is utolért a világválság, és teljesen letaglózta az országot. Én ekkor lettem Bicske város polgármestere, és testközelből éltem meg, milyen nehéz helyzetbe került az önkormányzat, az egész ország. Elvonások, eladósodottság, devizahitel-csapda, növekvő közterhek, óriási munkanélküliség.

Nem véletlen, hogy 2010-ben az emberek úgy döntöttek: ebből elég! A szavazófülkében kifejezték véleményüket. Az eredmény? Kétharmados parlamenti többséget szerzett a Fidesz–KDNP-pártszövetség. A kormányzás első négy éve persze nem volt könnyű számunkra, de a mély kátyúból ki tudtuk rántani az ország szekerét. Újra visszaadtuk a munka becsületét. Az európai uniós források egyedülállóan hatékony felhasználásával végre fejlesztések is történhettek. 2014-re pedig forrásvesztés nélkül sikerült felhasználni ezen fejlesztési támogatásokat, mi több, a következő hétéves költségvetésből a még 28 tagállam versenyében sikerült dobogóra kerülnünk az egy főre jutó uniós források tekintetében. A gazdaságélénkítő intézkedéseknek köszönhetően ez növekvő GDP-t, folyamatosan csökkenő munkanélküliséget és növekvő kereseteket – alapvetően egy egészséges gazdaság képét eredményezte a 2015-ben induló migrációs válság ellenére is.

Nyugodtan állíthatjuk, hogy a koronavírus-járvány okozta egészségügyi és gazdasági világválsággal egy stabil és erős magyar gazdaság tudott szembenézni. Ennek köszönhető, hogy most nem elvonásokról, hanem a nyugdíjprémiumról és a 13. havi nyugdíjról, csa­ládi adó-visszatérítésről, minimálbér-emelésről és a 25 éven aluliak személyijövedelem­adó-­mentességéről beszélhetünk, és természetesen számos fejlesztésről, melyekre ön is rákérdezett. Ugyanakkor szeretném kiemelni: ezek a fejlesztések ma már csak részben valósulnak meg európai uniós forrásból. Közülük számos kezdeményezés – például a Ma­gyar falu program, az Országos templomfelújítási prog­ram, a Kiemelt társadalmi igények útfelújítási program, a Téry Ödön nemzeti turistaház-fejlesztési program vagy a miniszterelnöki biztosként általam felügyelt Pannónia Szíve és a Velencei-tó program – teljes mértékben nemzeti forrásból válhatott valóra.

Be kell vallanom, rendkívül büszke vagyok rá, hogy közösen, összefogással tudtuk megvalósítani ezen beruházásokat, melyek egyértelmű bizonyítványt állítanak ki arról a jelentős és eredményes munkáról, amit az elmúlt években végeztünk. És míg ellenfeleink a tőlük megszokott módon csupán acsarkodnak és áskálódnak ellenünk, mi azon dolgozunk, hogy környezetünk épüljön, szépüljön, közösségeink erősödjenek. 

 

Fejér északi kerületének országgyűlési képviselője, Tessely Zoltán

 

 

Az elmúlt évek munkái közül melyek a legkiemelkedőbbek, legfontosabbak? Mely településeket érintették?

– Számomra Pannónia Szí­ve és a Velencei-tó mindegyik települése, illetve a településeken megvalósult minden egyes fejlesztés egyformán fontos és jelentőséggel bíró. Természetesen minden településnek a sajátja a legfontosabb. Mindenkinek az áll a legközelebb a szívéhez, ami az ő életére is hatással van. Ez lehet egy felújított bölcsőde, óvoda, a megújult iskola épülete, az egészségügyi központ vagy egy közterületi sportpark, egy focipálya az óvodásoknak. Ugyanakkor vannak olyan fejlesztések is, amelyek sokak életét teszik jobbá. Ilyen például az úthálózat fejlesztése, amely esetében mintegy húsz helyszínen 9 milliárd 972 millió forint felhasználásával, összesen 66,5 kilométer hosszúságban épültek át útjaink, ezzel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei szerint minden idők legnagyobb útfelújítási programja valósult meg a térségben.

A Magyar falu programban 6,4 milliárd forint jutott összesen 358 fejlesztésre 2019 óta, az Országos templomfelújítási programban pedig egymilliárd forint értékben hajthatunk végre 43 különböző beruházást az idei esztendőtől. A Terület- és településfejlesztési operatív program forrásaiból pedig 16 milliárd forintot fordítottunk pontosan 127 fejlesztésre 2014 óta.

Fontosnak tartom megemlíteni a Környezetenergia-hatékonysági operatív programot, amelynek az észak- és közép-dunántúli szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztések kereteiből Martonvásár, Gárdony, Bicske, Újbarok, Lovasberény, Csákvár központtal vált korszerűvé a tisztítás és teljesebbé a szolgáltatás. A felhasznált pénzeszköz tízmilliárdos nagyságrendű volt, és a beruházások zöme ebben az évben meg is valósult. Ugyanennek a programnak a jóvoltából tudtuk végrehajtani a Velencei-tó komplex rehabilitációját 14 milliárd forint felhasználásával. De ugyancsak ennek a programnak köszönhető a Szent László-patak rehabilitációja és a Váli-völgy vízrendezése is, melyek összköltsége meghaladja a hatmilliárd forintot. 

De talán akkor vagyok igazán elfogulatlan, ha kro­nológia szerint idézem fel a 2021-es esztendő fejlesztéseit, és annyit mondok: az év első átadásának helyszíne Tabajd volt, ahol január 4-én egy közterület-fenntartó munkagépet adtunk át a település számára. Az utolsóra pedig Csabdin került sor, ahol a felújított templomot adhattuk át a közösségnek egy igazán szép és ünnepi pillanatban: éppen karácsony szentestéjén. E két esemény között összesen 68 munkaterület átadásán, alapkőletételen vagy egyéb avató-átadó ünnepségen vehettem részt. Ha summázni szeretnénk, akkor összesen hetven fejlesztés valósulhatott meg itt, a Pannónia Szívében és a Velencei-tónál.

 

Vannak olyan beruházások, amelyek már idén elindultak, de csak a jövő évben zárulnak majd?

– Miniszterelnöki biztosként a Pannónia Szíve és a Velencei-tó program megvalósításáért felelek. A kormány a programot összesen hat határozatában 8 milliárd 420 millió forinttal támogatta, amiből összesen 23 beruházás valósulhat meg, amelyből jelenleg a Váli Örökség és a Vereb–Vál–Gyúró–Etyek közút tervezése, a velencei-tavi csónakkikötők, vendégmólók és közforgalmi kikötők, illetve a sukorói Fia­talokért Központ közműfejlesztése zajlik, és 19 fejlesztési elem már megvalósult.

Ugyancsak büszkeséggel tölt el, hogy a Bicskei Torna Club égisze alatt, az én irányításommal – az idei kiváló sportteljesítményen túl – már folyamatban van a Lajtha Ház kivitelezése Bicskén; elkezdődött a magaslati edzőtábor kialakításának tervezése Erdélyben, Tusnádfürdőn; és elkészültek a Pannónia Szíve Sport és Kulturális Központ tervei, melynek megvalósítására már a forrás is rendelkezésre áll, így elindulhat a kivitelező kiválasztására szolgáló közbeszerzési eljárás.

Természetesen politikai ellenfeleink folyamatosan támadták és támadják ezen fejlesztéseket, de mindent el is követnek, hogy meghiúsítsák további terveinket, például a bicskei intermodális közlekedési csomópontot, a V4 a Fiatalokért Központot, a Kovács Katalin Kajak Kenu Akadémiát, a Velencei-tó rehabilitációját, a Bicskei Egészségügyi Központ fejlesztését, a további iskola- és úthálózat-fejlesztéseket. Azt gondolom, nekünk elszántan és határozottan képviselnünk kell saját értékrendünket, hiszen ezen beruházások megvalósítása nem várható mástól, csak tőlünk.

Idén megkezdődött a bicskei intermodális központ építése

Forrás: Pesti Tamás

A képviselői munkája során okozott nehézséget a világjárvány? Hogyan tudott ezzel együtt azon dolgozni, hogy a terület fejlődjön?

– Mindent elkövettem azért, hogy úgy végezzem a munkámat, hogy azzal mások számára is példát mutathassak. A járvány elején minden településen kiadtunk egy információs füzetet nagyon fontos helyi információkkal. Az idős embereket, akik erre korábban felhatalmaztak bennünket, többször is végigtelefonáltuk, hogy megtudjuk, miben segíthetünk. Sokan fordultak hozzánk, és több alkalommal segélycsomagokkal is támogattuk a rászorulókat. 

Sajnos október végén engem is ledöntött a vírus, így két hétre kiestem a munkából. Személyesen is megtapasztaltam, mennyire alattomos és veszélyes ez a betegség. Ezért is ragadok meg minden alkalmat az oltás népszerűsítésére. 

 

Milyen tervekkel készülnek a jövő évre? Milyen beruházások, fejlesztések valósulhatnak meg a térségben?

– A tervünk? Az, hogy jövőre is mindent elkövetünk, hogy megvédjük az embereket a járvány minden lehetséges káros hatásától. Ugyanakkor továbbra is sziklaszilárdan kiállunk keresztény értékeink, magyarságunk kultúrája és nemzeti hagyományaink mellett. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy megvédjük határainkat az ismét erősödő migrációtól. Hogy megóvjuk gyermekeinket az egyre szélsőségesebb szexuális propagandától, az egyre erősödő liberális tébolytól.

Természetesen ahhoz, hogy befejezhessük a megkezdett beruházásokat, és jövőre még több eredményről tudjunk beszélgetni, egy komoly feladat áll még előttünk. Meg kell nyernünk a 2022-es országgyűlési választást. Erre megvan minden esélyünk, hiszen mi a jó oldalon állunk, jó ügyet képviselünk. Hiszem, hogy összefogással ismét megvalósíthatjuk közös terveinket, és a 2022-es évünk legalább annyira eredményes lehet, mint a mögöttünk álló nehéz és viszontagságos, de mindenképp sikeres óesztendő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában