Marad a heti 40 óra

2021.12.29. 11:30

Négynapos munkahetet vezetnek be a soponyai önkormányzati hivatalban

Az új évben, januártól négynapos munkahetet vezetnek be az önkormányzati hivatalban. Ötletükkel, kezdeményezésükkel úttörők széles e határban, a faluvezető jól tudja, kap majd hideget-meleget egyaránt.

V. Varga József

Négynapos munkahét fehéren feketén – Berényi Eszter (b), Szalai Orsolya, Szücs Norbert és Miklós Imréné Éva

Forrás: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Berényi Eszter és Szalai Orsolya az ebédkiszállításhoz készülődik, Miklós Imréné Éva éppen egy dokumentumot nyomtat. Az elöljáró irodájában a hivatali cicát, a Bandika névre hallgató rágcsálóügyi főmunkatársat becézgetem. Aztán befut Szücs Norbert polgármester, a délelőtti órákban már Sárbogárdot is megjárta. Így fest, amikor igazgatási szünet van a községházán.

A bejárati ajtón a felirat fehéren feketén mutatja, hogy kétség se férjen hozzá: a négynapos munkahét 2022. január 3-ától élesben vizsgázik Soponyán. Az értesítés tartalmazza (persze, a település hivatalos közösségi oldalán is közhírré tétetett), hogy a Kálozi Közös Önkormányzati Hivatal soponyai kirendeltségén január 3-ától új, az igényekhez jobban igazodó, hosszabbított ügyfélfogadási idővel várják az állampolgárokat. Hétfőnként 8 és 12, valamint 13 és 18 óra, keddenként 13 és 18 óra, szerdánként 8 és 12, valamint 13 és 19 óra, csütörtökönként 8 és 12 óra között.

A nagyközség önkormányzatának képviselő-testülete december 2-ai ülésén döntött a heti négynapos munkarend bevezetéséről. Természetesen mindenben a munkajogi szabályoknak megfelelően jártak el, hiszen a közszolgálati tisztviselők munkarendjét, munkabeosztását jogszabályok szabályozzák. A heti 40 óra munkaidő nem szenved csorbát.

Szücs Norbert polgármester és Bandika, a hivatal rágcsálóügyi főmunkatársa

Forrás: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– Elhatározásunkat az a tapasztalat inspirálta, hogy a hivatalok ügyfélfogadási ideje általában egybeesik az általános munkaidővel, ezért az ügyeik intézésével a polgármesteri hivatalhoz forduló munkavállalóknak szabadságot kell kivenniük. Hol itt az ügyfélbarát ügyintézés lehetősége? – hangsúlyozza Szücs Norbert polgármester. – Nézetünk szerint jogos az állampolgárok igénye, hogy a szolgáltatásokat, a közszolgáltatást is, az általános munkaidőtől eltérő időszakokban lehessen igénybe venni.

– Valljuk, hogy a négynapos munkahét bevezetésével a hivatal ügyfélfogadási ideje is jobban igazodik az állampolgárok igényeihez, mindennapi ritmusához – folytatja a faluvezető. – Az új munkarenddel esetünkben a heti ügyfélfogadási idő is módosul úgy, hogy január 3-ától hetente 7 óra ügyfélfogadási idő a 16 óra utáni időszakra esik. Azaz bővül a klasszikus munkaidőn túli ügyintézési időszak, amely egyúttal költségcsökkentést eredményez, másrészről a környezetvédelmet, a dolgozók jobb közérzetét és ebből következően a produktivitást is szolgálja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában