Frissen Fejérből

2021.12.18. 07:00

Már tudjuk, kik végzik el a börgöndi repülőtér tervezését

Egy újabb lépéssel ismét közelebb kerültünk ahhoz, hogy korszerű légikikötő születhessen a megyeszékhely szomszédságában.

Tihanyi Tamás

Az év utolsó jelentősebb börgöndi eseménye egy ejtőernyős célbaugró verseny volt. A háttérben jobbra az első felépült hangár látszik

Forrás: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Lezárult az a közbeszerzési eljárás, amelynek eredményeként kiderült, kik készíthetik el a Székesfehérvár-Börgönd repülőtér és ipari terület beruházásának megvalósítási tanulmányát. Két pályázat nyert: az Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft. és a Transinvest-Budapest Mérnöki, Konzultánsi, Kereskedelmi és Ügynöki Kft. indult sikerrel a nyílt tenderen, a munkáért – amelynek része a tervezés, tanácsadás, elemzés – nettó 47,8 millió forintot kapnak. Az ajánlatokat a fehérvári önkormányzat kérte be, az eredményt is a hivatal közölte minap az uniós közbeszerzési közlönyben. A nyertesek feladata a tárgyi fejlesztési elképzelések vizsgálata, a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, a projekt megvalósíthatóságának alátámasztása, valamint a legmegfelelőbb változat kiválasztására vonatkozó javaslat és részletes tervezési program elkészítése. Ezek alapján az engedélyezési tervek egy következő lépcsőben lesznek elkészíthetők. A megyeszékhely képviselője már aláírta a nyertesekkel a szerződést. 

Az elképzelés nem változott: az Alba Airport belföldi légi forgalmat lebonyolító, sport- és üzleti, azaz polgári célú, nem nyilvános repülőtérként működik majd. (Törvény szerinti osztályozás alapján egy repülőtér lehet nyilvános, amit azonos feltételekkel bárki igénybe vehet, kereskedelmi, amit rendszeres utas, poggyász, áru és posta továbbítását végző légi forgalom céljaira létesítettek, valamint nem nyilvános, amely a tulajdonos, illetve az üzemben­tartó engedélye alapján vehető igénybe.) 

A pályázatban olvasható néhány műszaki meghatározás is, így a futópálya hossza 1200 és 1800 méter között lesz, amelyre 24–36 méter szárnyfesztávolságú gépek száll­hatnak majd le. A megvalósítási tanulmányban vizsgálni kell a megújuló energiaforrások használatának le­hetőségét, illetve rögzíteni kell a vagyonbiztonsági elvárások mértékét is. 

Időközben a repülőteret – már hosszú ideje rengeteg szabadidő ráfordításával, szinte megszállott módon – üzemeltető és életben tartó Albatrosz Repülő Egyesület saját beruházásában elkezdte a meglévő infrastruktúra fejlesztését. A légi járművek tárolása céljából felépült az első új hangár, amelynek használatbavételéhez még a speciális hangárajtót a helyére kell illeszteni. A következő lépésben egy közösségi épület, valamint egy második hangár létesül. Ez a fejlesztés egészül és bővül majd ki idővel a „nagy” állami beruházással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában