Sok napirendi pont

2021.12.17. 14:00

Januárban kezdődhet a városháza felújítása – meghatározó döntések az év utolsó közgyűlésén

A képviselő-testületi döntések értelmében januárban indulhat a városháza épületének felújítása, valamint jövő évtől, amennyiben a jogszabályok engedik, bevezetik a helyi közösségi közlekedésben az elektronikus, idő alapú jegy- és bérletrendszert.

Héjj Vivien

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az idei év utolsó közgyűlésén a képviselő-testület elfogadta a gyermekjóléti és szociális foglalkoztatottak elismeréséhez kapcsolódó javaslatot. A hűségjutalom abban az évben esedékes, amelyben a közalkalmazott eléri a 10, 15, 20, 25, 30, 35 év hosszúságú közalkalmazotti jogviszonyt. 2022-ben ez 119 foglalkoztatottat érint. Ezen felül a város szociális intézményeiben dolgozók közül 7 fő további anyagi elismerésben részesülhet. Cser-Palkovics András polgármester kifejtette, dolgoznak azon, hogy a későbbiekben a hűségjutalmi rendszert a fehérvári bölcsődék és óvodák dolgozóira is kiterjesszék.

A helyi autóbuszjáratokat érintően döntés született az új bérlet és jegyrendszerek bevezetéséről, valamint a Volánbusszal kötött közszolgáltatási szerződés 2023. június 30-ig történő meghosszabbításáról.

– Megpróbálunk még több helyi járatot bevonni annak érdekében, hogy a külső városrészek elérése bővebb legyen. 2022. január 1-jétől a Csalán és Istvánmajorban élők is helyi járatos bérlettel, jeggyel tudják igénybe venni a helyközi járatokat, ezzel lehetőség lesz a K-s bérletek kivonására. – magyarázta Mészáros Attila. Az alpolgármester hozzátette, a korábbi közgyűlési döntés értelmében a helyi tanuló bérletek januártól 280 forintba kerülnek, ezzel együtt megszűnik a negyedéves diákbérlet.

– Szeretnénk bevezetni az elektronikus, idő alapú jegyrendszert: a 90 perces jegy átszállásra is lehetőséget biztosít. Emellett szeretnénk idő alapú bérleteket is bevezetni, ami a félhavi, havi és negyedéves bérletek párját jelentené 15, 30 és 90 napos verzióban A papír alapúakhoz képest a mobiljegyek várhatóan 6-7 százalékkal olcsóbbak lesznek. – tette hozzá Mészáros.

Az iskolákat  érintően hat alapfokú oktatási intézmény vizesblokkjának teljes felújítására ír ki közbeszerzést az önkormányzat. A projekt a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát, valamint az István Király, a Széna Téri, a Vasvári Pál, a Tóvárosi és a Zentai úti Általános Iskolát érinti. A középiskolai campus projekt kapcsán az önkormányzat a Székesfehérvári Városfejlesztési Kft.-t bízza meg a Vasvári Pál Gimnázium felújításához és bővítéséhez szükséges engedélyezési és kiviteli tervek elkészítésével. A tervezési feladatok teljesítési határideje a szerződéskötéstől számított 9 hónap.

Egy lehetséges területértékesítés kapcsán felmerült félreértést is tisztázott a testület. A város polgármestere kiemelte, az önkormányzatnak nem áll szándékában eladni a Vásárteret. A tér közvetlen szomszédságában lévő betonos placcot szeretné az önkormányzat elcserélni a jelenleg magántulajdonban lévő, Gárdonyi Gáza Művelődési Ház előtti zöldterülettel.

Zárt ülés keretében döntött a testület a városháza épületében felújításáról. A polgármester kiemelte, szerződéskötés és munkaterület-átadás után – várhatóan januárban – elkezdődhet a 10 hónapig tartó munka. Ez magába foglalja a homlokzatfelújítást, a nyílászárók cseréjét, a teljes tetőfelújítást, valamint belső felújításokat, energetikai korszerűsítéseket. A városháza belső udvara felé néző tetőrészekre napelem kerül.

– A város gazdálkodása továbbra is stabil, biztonságos. Adósságállományunk nincsen és továbbra is tartalékokkal rendelkezünk. – összegezte Cser-Palkovics András polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában