Feljelentik a polgármestert

2021.12.22. 14:00

Bonyolódik a dunaújvárosi vízügy

Baráth Eszter

A vízdíjszámlákkal kapcsolatban is némi káosz alakult ki mostanság Dunaújvárosban

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere néhány nappal ezelőtt arra szólította fel a város lakosságát, hogy januártól a vízdíjat se fizessék a DVCSH részére. Mindezt annak ellenére, hogy akkor már vélhetően az önkormányzat birtokában volt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal végzése, amelyben (ideiglenesen) január 1-jétől is a DVCSH-t kötelezte az ivóvízellátásra.

Mint ismert, Dunaújvárosban a távhőszolgáltatást a DVCSH helyett már hosszabb ideje a DVG Zrt. látja el, Pintér Tamás polgármester a Rajta Újváros Egyesület támogatásával december utolsó napjával az ivóvízellátási szerződést is felmondta az eddigi szolgáltatóval. A MEKH viszont végzésben kötelezte a DVCSH-t, hogy január 1-jétől folytassa a szolgáltatási feladatokat.

A polgármester felszólította a lakosságot, hogy január 1-jétől ne fizessenek a DVCSH felé az ivóvíz-szolgáltatásért. A DVCSH Pintér Tamás polgármester ellen – véleményük szerint – szándékos károkozásnak minősíthető cselekedete miatt tesz feljelentést. 

A DVCSH weboldalán is megtalálható MEKH-végzés indoklása szerint Dunaújváros önkormányzata levélben arról tájékoztatta a hivatalt, hogy a víziközmű-szolgáltatási feladatokat a jövőben más szolgáltató kívánja ellátni. Annak ellenére viszont, hogy az önkormányzatot tájékoztatták a határidő fontosságáról, november 15-ig a MEKH-hez nem érkezett erre vonatkozó működési engedély kiadása iránti kérelem. Figyelembe véve a szolgáltatóváltás folyamatának bonyolultságát, összetettségét és az esetlegesen közben felmerülő problémákat, a MEKH megállapította, hogy Dunaújvárosra vonatkozóan december 31. napjáig új működési engedély kiadására irányuló eljárás nem lesz lezárható. Emiatt az eddigi szolgáltatót, a DVCSH-t a szolgáltatás folytatására kötelezi addig, amíg a december 7-én hivatalból elindult közérdekű üzemeltető kijelölésére irányuló eljárás befejeződik. 

A DVCSH közleménye szerint ez a végzés, ahogy birtokukban, úgy az önkormányzat birtokában is megvolt már december 16. előtt. Ennek ellenére Pintér Tamás polgármester a fogyasztókat arra szólította fel, hogy ne fizessenek vízdíjat a DVCSH-nak. A szolgáltató szerint a polgármester ezzel a nagy nyilvánosság előtt tett nyilatkozatával szándékos kár­okozásnak minősíthető cselekedetet hajtott végre, ezért feljelentéssel élnek vele szemben. 

A feljelentéssel kapcsolatban kerestük az önkormányzat szóvivőjét, de lapzártánkig nem sikerült megismernünk álláspontjukat az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában