Későn és kapkodva

2021.12.19. 16:00

Az előzékeny, az ijedt és akinek jogai vannak, avagy így reagálnak a sofőrök a sziréna hangjára

A mentőknek sok gondjuk van azokkal, akik nem csak a közlekedésre koncentrálnak az utakon.

Tihanyi Tamás

Fotó: Illusztráció: Elekes Gergő / feol.hu

– Megváltozott a világ, minden felgyorsult körülöttünk – mondta Klupács Péter, aki 35 év mentőszolgálat után rendkívüli tapasztalatok birtokában ment nyugdíjba. – Ma már az autóban ülve sokkal több információt kell fogadnunk, a telefon pittyenése is elvonja a figyelmünket a vezetéstől, hiszen ismerjük a hangokat, tudjuk, milyen üzenet vagy értesítés érkezik. A műszerfal bővült, a monitoron nagyon sok információ látható. 

Egyre több jármű vesz részt a közúti forgalomban. Ilyenkor, karácsony előtt, a gondok is többek, családi és munkahelyi problémák adódhatnak, sokan igyekeznek még az utolsó napokban mindent megoldani, hogy nyugodtan várhassák az ünnepet.

 

– A mentősofőr próbál minden idegszálával arra figyelni, hogy a feladatát a lehető legjobban el tudja végezni. Nem véletlenül van több vizsgája, mint másnak. Az látszik, ha egy autós nem csak a vezetésre figyel, mert olyankor, ha meghallja a szirénát, hirtelen mozdulatot tesz, ami rosszul is elsülhet, ütközhet, vagy becsúszhat egy piros lámpába. Sokan későn és kapkodva reagálnak. Mások megpróbálnak úgy helyet biztosítani, hogy szinte „elmenekülnek” a mentő elől, de gyakran nincs hova. Egy autós azzal segít a legtöbbet, ha nyugodtan félrehúzódik, hogy a mentő vezetője tudjon dönteni és továbbhaladni a szabad útvonalon. Fontos, hogy az autópályán jobbra és balra húzódással kell elsőbbséget adni a kéklámpás járműnek: a belső sávból balra, a szélső sávból a leállósáv felé kell kitérni. A járvány idején többletteher a mentőn a védőszemüveg és a védőruha. Ez új kihívás, de meggyőződésem, hogy ennek minden bajtársam meg tud felelni. 

Nagy György Martonvásáron és Budapesten vezetett mentőt. Ő kategorizál. 

– A falvakban, kistelepüléseken maximálisan segítik az előrejutást, a megyeszékhelyeken már árnyaltabb a kép. Budapesten gyakran tapasztaltam, hogy tréfálkozva próbáltak gátolni. De fel tudok állítani kategóriákat aszerint is, milyen az autósok személyisége: az egyik csoport előzékeny, a másik nem lát, nem hall, és megijed, ha már mellette vagy. Másoknak „jogai” vannak: miért legyen a mentőnek sürgősebb, mint neki? 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában