Tisztítsuk meg az Országot!

2021.12.01. 13:00

Állattetemeket is találtak a csurgói illegális szemétlerakóban

Elsősorban illegális szemétlerakó helyeket számoltak fel a két település közvetlen környezetében.

Palocsai Jenő

Fehérvárcsurgó határát is sikerült megtisztítani

Fotó: Önkormányzat

Az Innovációs és Technoló­giai Minisztérium és az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt pályázati kiírására szeptember 15-én pályázatot nyújtott be a móri és a fehérvárcsurgói önkormányzat. 

A járási központ közel 5,1 millió forintot nyert. A vissza nem térítendő támogatásból konténereket és rakodógépeket béreltek, és persze beszerezték a legfontosabbakat, így volt a szemét elleni fegyverarzenálban szemeteszsák, lapát, lombseprű, cirokseprű és persze kesztyű is. 

Valamennyi felkutatott terület vegyes hulladékot rejtett, hiszen mindegyik esetében találtak a gyűjtésben részt vevők bontásból származó törmeléket, háztartási, elektronikai és zöldhulladékot is, emellett kifejezetten sok autóipari hulladék is volt. A móri önkormányzat városkarbantartó cégének munkatársai több mint 175 köbméter szeméttől szabadították meg a környezetet. 

Fehérvárcsurgó az elnyert kétmillió forintnyi támogatással a külterületi illegális hulladéklerakók felszámolását célozta meg. A 81-es főút mentén lévő földutakra nagy mennyiségű hulladékot helyeznek el az átutazók. A nyár végén történt felmérés során találtak építési sittet, háztartási hulladékot, lomot és még nagyobb mennyiségű háziszárnyastetemet is, amely feltételezhetően valamelyik gazdaságból került ki. 

A sikeres pályázatnak köszönhetően novemberben több mint 1 tonna veszélyes hulladékot, palát, és 70 köbméter vegyes, főleg háztartási és építési hulladékot gyűjtöttek össze az illegális lerakókból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában