Frissen Fejérből

2021.11.08. 11:30

Márton-napi vigasságot és Gerlice-néptánctalálkozót rendeztek Cecén

Tánckurzus, népdalfonó, aprók bálja, táncház – Márton-napi vigasságot és Gerlice-néptánctalálkozót rendezett a Gerlice Néptáncegyesület és a Tehetség Táncműhely szombaton, Cecén.

V. Varga József

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A művelődési házbeli programon Szent Márton ünnepéről is megemlékeztek. A libafigurák gyűjtésébe lelkesen kapcsolódtak be a gyerkőcök, a három fruska, a cecei testvérhármas, a 9 éves Zorka, a 7 éves Liza és az 5 éves Villő örömmel mutatta a kis libákat.

A libás elfoglaltságok az aulában sorjáztak: az aprónép szárnyas jószágokat színezett, a nagyobbacskák lampionokat vágtak, hajtogattak, ragasztottak. A kis libafigurákat, mint valami tallérokat, az elvégzett feladatokért lehetett kiérdemelni, de a keresgélés is eredményhez vezetett. A Ludas Matyi-díjat végül hat gyerkőc érdemelte ki, ők gyűjtötték a legtöbb kis papírlibát. A lányoknak, fiúknak az oklevél mellé írószerrel applikált lúdtoll dukált.

A nap „hopmestere”, Ikerné Miklósa Györgyi (b) a gyerekek körében
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– A Gerlice Néptáncegyesület a Hungarikum 2021 elnevezésű pályázaton nyert forrást egy tíz alkalomból álló táncházi programsorozat megrendezésére – mondta el lapunknak az ötletgazda Ikerné Miklósa Györgyi koreográfus, a programban közreműködő paksi székhelyű Tehetség Művészeti Iskola igazgatója. – A mostani alkalmunk az első állomás, egész napos, korosztályi bontású tánckurzussal, valamint mindezek táncházi megjelenítésével. A záró eseményt is Cecén rendezzük majd jövőre: fókuszban a húsvéthétfői locsolkodással.

Vakler Anna (b) népi énekeket tanított a délután folyamán
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A nap folyamán Szent Mártonról és a magyar néphagyományban tradicionálisan a gazdasági évet lezáró ünnepéről is megemlékeztek. Márton valós történelmi személy volt, a pannóniai Savariában született, katonaként került Gallia földjére, ahol keresztény hitre tért, Tours-ban püspökké szentelték. Úgy tartja a regula, aki ezen a napon libát nem eszik, egész évben éhezni fog. A népi hagyomány szerint a Márton-napi sült lúd mellcsontjából jósolták meg a téli időjárást. Ha a liba csontja fehér és hosszú, havas tél lesz, ha viszont barna és rövid, sáros. A kicsit még csípős ízű újbort Szent Márton boraként is emlegetik.

Össztánc – Márton-napi vigasság és Gerlice néptánctalálkozó
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A bonyhádi, cecei, kölesdi, paksi, sárbogárdi, sárkeresztúri és szalkszentmártoni gyerekeknek Vakler Anna népdalénekes népi énekeket tanított, az esti táncházban Gémesi Zoltán és Iker Kamilla vezette elő a szatmári táncokat, a talpalávalót a Bácska banda húzta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában