Frissen Fejérből

2021.11.13. 07:15

Már elindult a második magyar űrhajós kiválogatás

Szombaton is várja a csillagászat és az űrkutatás szerelmeseit a Mars a Tópartra! – csillagászati hétvége a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban. Az események, előadások már pénteken megkezdődtek.

Déri Brenda

Az utazó planetárium előadásait is megnézhették a „csillagdában” a gyerekek

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az óvodás- és iskoláscsoportok tekinthettek meg izgalmas és látványos bemutató vetítéseket, előadásokat pénteken az utazó planetáriumban. A gyerekek felmehettek a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ tetején működő csillagvizsgálóba is, ahol tanulmányozták a távcsövek működését.

Este Boross Katalin leendő űrorvos és Magyari B. Gábor, az egykori magyar űrhajós, Magyari Béla fia, az ESA – Európai Űrügynökség – hazai küldöttje az űrutazás, illetve egy leendő magyar űrhajós lehetőségeit boncolgatta egy kerekasztal-beszélgetés során. Az odalátogatók azt is megtudhatták, hogyan lehet valaki űrhajós, melyek azok a feltételek, amelyeknek meg kell felelniük. Trupka Zoltán amatőr csillagász, tudományos újságíró lapunknak azt is elmondta, hogy a második magyar űrhajós kiválasztása, a Hunor-program már elindult, amelyre 2022. január 31-ig még lehet jelentkezni.

Az utazó planetárium előadásait is megnézhették a „csillagdában” a gyerekek
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Sári Mátétól, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ rendezvényszervező munkatársától a szombati eseményekről érdeklődtünk: – A csillagászati hétvége második napján, szombaton reggeltől késő estig folytatódnak az ismeretterjesztő tematikus előadások, amelyeken bárki részt vehet ingyenesen, aki előzetesen regisztrált és rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Csillagászok, bolygóku tatók mesélnek majd élményeikről. Ezen túl a szervezők űrmakett készítéssel, puzzle-lel, játszósarokkal és kézműves-foglalkozásokkal várják a kisgyermekes családokat is – árulta el a szervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában