Az adatok riasztók

2021.11.26. 17:30

Hetven százalékkal kevesebb horgászengedélyt váltottak ki a Velencei-tóra

Folytatni kell a párbeszédet, mert az idő sürget. A késő őszi csapadék ellenére a vízmérce a hét második felére sem érte el Agárdnál a 80 centit.

Tihanyi Tamás

A kép jobb szélén Nagy Attila, a HOFESZ társadalmi elnöke

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ez nem nyugtatja meg azokat, akik aggódnak a tó állapotáért, hiszen sokan attól félnek, még egy aszályos nyár, és a következmények beláthatatlanok lesznek. Az adatok riasztóak, elmaradt a turisták jó része, és 70 százalékkal kevesebben váltottak területi horgászengedélyt, mint ahogy az korábban jellemző volt. Ezek a tények meghatározták az első alkalommal megrendezett Velencei-tavi Horgászfórum hangulatát, amelyre november 12-én a Sport Hotelbe várták azokat, akiknek nem közömbös a jövő. 

– A rendezvény célja az volt, hogy találkozási és tájékozódási lehetőséget biztosítson az érdeklődők számára a tavon folytatott halgazdálkodási tevékenységről, az elképzelésekről – összegzett Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetője. – A rendezvényt a MOHOSZ tavalyra tervezte, de a járvány miatt akkor nem nyílt rá lehetőség. Az elmúlt időszakban a tavon kialakult szomorú események tovább erősítették a fórum szükségességét. 

Dérer István országos alelnök és Pálinkás Imre bemutatták a horgászati hasznosító által végzett halgazdálkodás teljes képét és annak aktualitásait, a horgászkikötők helyzetét, a közelmúltban történt halpusztulásokat, a vízhiány kialakulásának okait és a vízpótlás megvalósítási terveire és lehetőségeire vonatkozó adatokat. Szó esett a jövő évi horgászrendről, valamint a területi jegyárakról is, amelyek nem változnak érdemben jövőre. Volt hozzászóló, aki kérte, az idei jegyek legyenek érvényesek jövőre is, hiszen a csónakos horgászat az év túlnyomó részében lehetetlenné vált, de aki próbálkozott, többnyire az sem járt szerencsével a halak stresszes állapota miatt, ám erre a MOHOSZ forráshiány miatt nem lát lehetőséget. 

– A szövetség egyértelműen felvázolta a jelenre és a jövőre vonatkozó szakmai és jogi lehetőségeit – folytatta Pálinkás Imre. A kérdések és hozzászólások esetében a fő téma értelemszerűen a tó vízhiányos állapotának problémája és a vízpótlás megoldása volt. A Velencei-tavi Horgászfórum megrendezése nem lesz egyszeri alkalom, a korábbi évadnyitók, vagy a horgász környezetvédelmi nap és a gyermek horgászversenyek mintájára a hagyományteremtés a cél. A MOHOSZ jövőre is tervezi a rendezvény megtartását, amelynek a fő témáját a remények szerint már nem a halpusztulás és az alacsony víz­állás, hanem jóval örömtelibb események szolgáltathatják.

Pálinkás Imre, a MOHOSZ helyi kirendeltségének vezetője Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Szükség van arra, hogy megfelelő kommunikáció történjen, és az érintettek „élesben” tehessék fel kérdéseiket – mondta Nagy Attila, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének társadalmi elnöke. – Valószínű, hogy sokan másképp látják ezek után a folyamatokat, hiszen értékes előadások hangzottak el és konkrét problémák is felvetődtek. 

Az egykori horgászvilágbajnok leszögezte, hogy mivel a vízgyűjtő területre hulló csapadék mennyiségét mesterségesen befolyásolni nem lehet, vízügyi megoldásra lesz szükség, ehhez pedig széles körű párbeszéd szükséges. És bár úttörő kezdeményezés volt a MOHOSZ részéről a fórum, több érdeklődést várt volna a tó környéki önkormányzatok vagy éppen a turisztikai szakemberek részéről. Hiszen a gond nem csak a horgászokat érinti. 

– Határozott és konkrét lépések szükségesek a vízpótlás érdekében, egyelőre ilyen terveket mi még nem látunk. Valami elkezdődött, a fórumokat folytatni kell, elejét kell venni a találgatásoknak. Bizonyos vagyok abban, hogy a vízügy dolgozik a megoldáson – tette hozzá Nagy Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában