Frissen Fejérből

2021.11.04. 14:00

Faág szakított be egy kajászói családi sírt

A nagyszülei sírjának megrongálódása miatt kérte a lehetséges szemtanúk jelentkezését a közösségi oldalon az egyik helyi lakos. Felkerestük a település polgármesterét, Császár Rolandot, aki elmondta, hogy már intézkedett az ügyben, és rendbe hozzák a családi sírhelyet.

Zsohár Melinda

Sajnálatos eset történt, faág dőlt a családi sírra

Fotó: olvasó

Gál-Győri Renáta és családja szomorúan tapasztalták nagyszüleik sírjának megrongálódását, olvasható a közösségi oldalon. A mellékelt képen is látható, hogy a márvány fejfa – így nevezik a névtáblát is, amelyen a sírban nyugvók neve olvasható – rádőlt a befedett sír elöregedett cementfedelére, s az összetört. „Mivel az utóbbi időben nem volt orkánerejű szél, amitől esetleg bedőlhetett volna, így értetlenül álltunk a sír előtt! Viszont észrevettük, hogy körülbelül hasonló időpontban, mint amikor pár napja megrongálódhatott, levágták annak a fának az ágait, ami a sír mellett van. A márvány alatt ennek a fának az ágai vannak, ami szintén frissen került oda!” – írta, s kérte, jelentkezzék, aki látott vagy tud valamit.

Sajnálatos eset történt, faág dőlt a családi sírra
Fotó: olvasó

Hamarosan helyreállítják

A Fejér Megyei Hírlap megkereste Császár Roland polgármestert, aki elmondta, már megoldották a gondot, s természetesen együttéreznek a családdal. A kajászói temetők a református egyház kezelésében állnak, ám az önkormányzat is segíti a rendben és fenntartását, mint általában mindenütt a falvakban. A mindenszentek és a halottak napja előtt közös temetőtakarítást kezdeményezett Nagy Piroska alpolgármester, s mintegy száz önkéntes vett részt a munkában. Valóban favágások is történtek, de hogy a Gál család sírjánál baleset történt-e, rádőlt-e az említett fa a cementlapra, már nem kideríthető. Az bizonyos, hogy szándékos rongálás nem történt, szögezte le a polgármester. Ő maga felkereste Nagy Zoltán helyi lakost, aki évek óta vállalja a temető számos sírjának rendbetételét, gondozását, s megkérte, vállalja el a megrongálódott sír helyreállítását. Nagy Zoltán már meg is állapodott Gál-Győri Re­nátáékkal, hamarosan nyoma sem lesz az összetört fedlapnak. Úgy határoztak, hogy a cementdarabokat eltávolítják, a márvány fejfát, illetve lapot felállítják úgy, ahogy volt eredetileg is, friss földet hordanak a sírhoz, s virágot ültetnek bele.

A temetőben álló 23-25 méter mély kút lefedése is megtörtént – az esettől természetesen függetlenül. A kajászói fatelepen elkészített fa kútházat a polgármester személyesen szállította a kúthoz, s helyezte el a biztonság érdekében, bár szerencsére még soha egy baleset nem történt a nyitott kútnál. Külsejében is szép, értékes építménnyel gazdagodott a falusi temető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában