Frissen Fejérből

2021.11.24. 07:00

Egészségipari kiállítást rendeztek a Mol Aréna Sóstón magyar cégekkel

Az Egészségipari Támogatási Programban résztvevő magyar vállalkozások kiállítására került sor kedden a MOL Aréna Sóstón. Az eseményre több mint ötven olyan kiállító érkezett, amelyek magyar vállalkozásként veszik ki részüket az egészségügyi szektor ellátásából.

S. Töttő Rita

Varga Mihály (középen) is szemrevételezte a standokat

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az eseményt Varga Mihály pénzügyminiszter nyitotta meg, s hangsúlyozta: „a jövő elkezdődött”.

– Lehetne ez a mai egészségipari kiállítás szlogenje. Körültekintve, valóban a legmagasabb technológiai színvonalat képviselő gépeket, orvostechnikai eszközöket, nanotechnológiával és 3D nyomtatással készült egészségügyi felszereléseket lehet ugyanis látni ezen a kiállításon. Másfél éve, amikor a pandémia első hullámai szembesítették az országokat azzal, hogy nincs elegendő egészségügyi termék, akkor a robbanásszerűen megnövekedett kereslet mindenhol őrületes árdrágulást hozott. Több hónapra meg tudta bénítani azokat a szállításláncokat, amelyeken keresztül az országok ellátását biztosítani lehetett. De a magyar kormány azonnal lépett: gyors és ésszerű módon. Ennek a forrása – erről ne feledkezzünk meg – a korábbi évek eredmények gazdaságpolitikájának köszönhető – emelte ki a pénzügyminiszter. 

– Ha 2008-ban ért volna minket egy hasonló válság, nem lettek volna meg a források ahhoz, hogy ilyen típusú támogatásokat el tudjunk indítani. 2020-ban azonban már rendelkeztünk azzal a lehetőséggel, hogy külső források nélkül is el tudjunk indítani egy olyan támogatási programot, mint a mostani. Ezért döntöttünk úgy, hogy a magyar emberek egészsége nem függhet nemzetközi piacoktól. Kiemelt forrásokat tudtunk átcsoportosítani arra, hogy az Egészségipari Program megindulhasson és egy új iparág alapköveit letehessük.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A pénzügyminiszter emlékeztetett: a magyar egészségügyi rendszerben 2019-ben az ellátószektor 82 százaléka külföldi cég volt, de a helyzet még ennél is rosszabb volt. – A fennmaradó 17 százalék sem biztos ugyanis, hogy magyar volt, inkább külföldi multinacionális cégek magyar székhellyel rendelkező vállalkozásai. A feladat tehát még annál is nehezebb, mint gondolnánk. De ha nem tűzünk ki célokat, nem is érhetjük el őket. Örülök, hogy a munkát elkezdtük, s kihasználva azt a lehetőséget, hogy az Európai Unió és átmenetileg a járványhelyzet is tudta lazítani az állami támogatási szabályokat és élni tudtunk azzal a kapuval, ami megnyílt előttünk: be tudtunk ezen lépni. Bízom benne, hogy beljebb is tudunk menni s korábban el sem képzelhető arányokat el tudunk érni a hazai egészségügyi ellátószektor területén.

 

Az egészségügyben használt kritikus termékek köre jól behatárolható – mutatott rá Varga Mihály: – Átnéztük, Magyarországnak mire van szüksége, s behatároltuk azt a kört, amire támogatásokat tudunk biztosítani. Ezek azok az eszközök, fejlesztések, amelyekre természeti, ipari vagy éppen biológiai veszélyhelyzet idején egy országnak szüksége lehet. Így indult el az Egészségipari Támogatási Program, melyre összesen 67 milliárd forintot tudtunk biztosítani, összességében pedig 87 milliárdnyi beruházás valósult meg az ország számos helyén a segítségével – mondta a pénzügyminiszter, aki Gábor Dénes Nobel-díjas fizikusunk bölcsességét citálva emlékeztetett: „A jövőt nem lehet előre megjósolni, de a jövőt fel lehet találni”. A hozzátette: ma, a világgazdaság átrendeződésének időszakában is érdemes ezt szem előtt tartani.

– Magyarországon másfél év alatt egy új iparág épült ki: a magyar egészségipar az újonnan létrejött kapacitásokkal együtt várhatóan 500 milliárd forint értéket állít majd elő, a szektor pedig mintegy 50 ezer embernek ad munkát. Az egészségipari támogatásokból Fejér megye az egyik legnagyobb arányban – mintegy 15 milliárd forint összegben részesült. Az Egészségipari Támogatási Programban létrejött beruházások a várakozások szerint évi 180 milliárd forint árbevételt termelnek, ami csaknem akkora, mint a hazai teljes bányászati szektor kibocsátása. Túlmutat tehát elsődleges célján – a magyar emberek egészségügyének ellátásán -, s a hazai egészségipar-ellátás biztonságának a megteremtését teremtette meg.

A pénzügyminiszter elmondta: a programnak köszönhetően olyan beruházások valósulhattak meg, mint a Masterplasté, mely a teljes régió védőfelszerelés gyártóinak alapanyag igényét fedezni tudja. Ilyen a Meditop fejlesztése is, mellyel biztosítottá vált a koronavírus ellen hatásos gyógyszer, a Favipiravir előállítása. De megemlítette Székesfehérváron a Karsai Alba Kft. bővítését is, amelynek köszönhetően évi 40 millió darab, laborvizsgálatokhoz használt orvosi pipetta hazai előállítása valósul meg. – S ne feledjük: önellátóvá váltunk a maszkgyártásban és az oltáshoz használt orvosi eszközök és fertőtlenítőszerek készítésében is. Ezt a jövőt mi magunk írtuk. Ez gazdaság-stratégiai döntés is. A koronavírus-helyzet ugyanis lehetőséget is rejtett magában, hogy hátrányból előnyt kovácsoljunk és magasabb fokú technológiai fejlettséget érjünk el, ami a jövő stratégiai iparága és Magyarország exportteljesítményéhez is jelentős mértékben hozzájárul.

A kiállítás résztvevőit köszöntötte Bucsi László, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Karsai Béla, a Karsai Holding Zrt. vezetője, házigazda és Vargha Tamás, valamint Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában