Frissen Fejérből

2021.11.12. 15:46

Az első ütemben épülő rész tetejét elérték, jól halad a Ciszterci-iskola bővítése (videó)

Kettő ütemben, összesen mintegy 4,3 milliárd forintból újul meg, válik nagyobbá a Zirci Ciszterci Apátság által fenntartott Ciszterci Szent István Gimnázium épülete. A munka az ütemterv szerint halad.

Majer Tamás

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A bokrétaünnep, amikor is az újonnan emelt épület legmagasabb pontjához érnek, majd csak jövő februárban vagy márciusban esedékes, ám egy csúcsnál jár most is az iskola bővítése. Ennek apropóján tett bejárást a munkaterületen Bérczi László Bernát ciszterci szerzetes, zirci apát, Vargha Tamás országgyűlési képviselő, Cser-Palkovics András polgármester és Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

– Az építkezésnek egy újabb izgalmas pontjához érkeztünk, az első ütemnek nagyjából szerkezetileg elértük a tetejét – mondta az apát. – 2013 óta tervezi az apátság a gimnázium kibővítését. A tervek elkészültek, és hála Isten, 2017-ben kaptunk a magyar kormánytól 2,6 milliárd forintot a megvalósításához. Ez egy tornacsarnok és egy ebédlőtér kialakítását teszi lehetővé. A második ütemre idén kaptunk közel 1,7 milliárd forintot, 12 új tanterem épül – folytatta. A megnövekedett diáklétszám miatt nagyon kellenek az új termek.

[video width="854" height="480" mp4="https://www.feol.hu/wp-content/uploads/2021/11/6715267Ciszterbejaras.mp4"][/video]

2022 őszére lesz kész a díszterem – hiszen az is újjáépül –, a tornaterem és az ebédlő, majd pedig 2022 legvégére vagy 2023 januárjára a tantermek.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő rámutatott, az átépítés során is folyik az iskolában az oktatás. Felvetette, hogy a most 11-12-be járó diákokat mindenképpen invitálja majd meg az iskola az átváltozó épületbe. Hiszen ők, amire itt minden kész lesz, elballagnak. Az apát válaszából kiderült, nyitottak erre.

Soltész Miklós, Bérczi László Bernát, Vargha Tamás és Cser-Palkovics András számolt be a felújítás aktuális helyzetéről
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A polgármester kifejtette, a bővítés második üteme az eredeti tervek szerint a fehérvári középiskolai campus-projekt részeként valósult volna meg, ám így, hogy a rend megkapta a kiegészítő forrást, több jut majd a városban lévő más iskolák felújítására, bővítésére.

Soltész Miklós arról beszélt, hogy az egyház intézményeinek felújítását célzó beruházások megtérülnek. – Több területen térülnek vissza, nem az egyházak viszik haza ezt a pénzt, nem a papok, a szerzetesek ülnek ezen a pénzesládán, hanem sokszorosan visszahozzák mindezt a társadalom javára – mondta. Kifejtette, az iskolák fenntartása közfeladat-átvállalást jelent, a felújított egyházi épületek, templomok szépítik a településeket, az építkezések munkát, megélhetést biztosítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában