Frissen Fejérből

2021.11.11. 07:45

A győztes pákozdi csata hadvezérére, Móga Jánosra emlékeztek

Móga János hősiességének emlékére szervezett rendhagyó tiszteletadást a Pákozdi Katonai Emlékpark Nemzeti Emlékhely és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete.

Tihanyi Tamás

Móga János mellszobrát is megkoszorúzták

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Milyen lenne, ha te állnál ki, és beszédet mondanál? Ezt a kérdést tették fel a szervezők, amelyre nagyszerű válaszok éreztek. Szerdán Móga János tábornok mellszobra mellett – amely az egykori csatatér felé tekint – kiváló szónoklatok hangzottak el: – És mit üzen a magyar történelem a nagyvilágnak Magyarországot le lehetett győzni katonailag, ki lehetett zsigerelni gazdaságilag, de a magyar nemzet fennmaradt – mondta az egyik szónok, Simon Tamás. – Éppen ezért különlegesen zengő nyelvünk, hagyományaink, kultúránk ápolása, történelmünk ismerete mindannyiunk számára kötelező feladat, hogy átörökíthessük értékeinket nemzedékről nemzedékre. Legyünk büszkék történelmünkre, legyünk büszkék hőseinkre, hazafiainkra!

Móga János császári és királyi altábornagyra, a Pákozd–Pátka–Sukoró háromszögben, 1848. szeptember 29-én megvívott, győztes csata hadvezérére emlékeztek szerdán a katonai emlékparkban. Ám rendhagyó módon tették ezt: fiatalokat, „gyermekszónokokat” kerestek, akik a megemlékezés során elmondták gondolataikat Móga Jánosról, valamint a haza védelméről alkotott véleményüket is. Az eseményen részt vett Móga Viktor, Móga János ükunokája, valamint további hét leszármazottja is.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Ha bizonytalanok vagyunk, ha nem találunk kiutat, jusson eszünkbe Móga János neve. Nemcsak azért, mert hadvezér volt, hanem azért is, mert rengeteg pozitív emberi értéket képvisel, ami a mai fiatalság számára példaértékű lehet. A korábban feltett kérdésre így válaszolni is tudunk: Elegendő ahhoz, hogy legnagyobb hő­seink között említsük? Meg­győződésem, hogy igen. Hisz mindent el lehet érni, ha kellően alázatosan és kitartóan dolgozunk. Ezt a tényt pedig Móga János élete és elért sikerei is bizonyítják – mondta Straub Gréta, a Széna Téri Általános Iskolából.

Móga János mellszobrát is megkoszorúzták
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A Pákozd környékén zajló csata nemcsak a forradalmi eszmék, de a katonák, így Móga számára is újat hozott. Addig a napig hihettek benne, hogy vér nélküli változások lesznek. A szavakból tettek, a tollból vas vált. Móga hosszú évek katonáskodása után, idős kora ellenére fogadta el hazája felkérését a hadműveletekben való részvételre. Mindenáron hűséges szeretett volna maradni esküjéhez és hazájához, azonban rá kellett jönnie, hogy ez a kettő az események alakulása következtében nem teljesíthető – vélekedett Tiringer Bálint Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában