Frissen Fejérből

2021.10.29. 07:15

Több millió négyzetméter területet fertőtlenítettek a vegyivédelmisek

Az alakulat napja alkalmából köszöntötték a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj teljes személyi állományát, a zászlóaljban szolgálatot teljesítő valamennyi hivatásos és szerződéses katonát, honvédelmi alkalmazottat csütörtökön a Nagysándor József laktanyában.

Tihanyi Tamás

20211028 Ünnepi állománygyűlés, Petőfi Sándor Vegyvédelmi Zászlóalj, megalakulás 70. évforduló, elismerések, Nagysándor József laktanya, Székesfehérvár. Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tavaly ünnepelték volna a vegyivédelmi szolgálat hetvenedik, egyben az alakulat megalakulásának huszadik évfordulóját, de abban az időben, az évfordulós napon is a vegyivédelmi katonák négy különböző helyszínen küzdöttek a láthatatlan ellenség, a koronavírus ellen.

Miklovich János ezredes, a zászlóalj parancsnoka ünnepi beszédében egyebek mellett elmondta: az idősotthonok, szociális intézmények, kórházak, iskolák, óvodák fertőtlenítése olyan szakmai teljesítmény, amely tovább öregbíti a Magyar Honvédség és a szervezet vegyivédelmi szakembereinek hírnevét. A helyzet hatalmas, felelősségteljes feladatot rótt és ró rájuk: 2020. április 12-étől a Pesti úti Idősotthon, mint első fertőző gócpont mentesítése óta már több mint ezerháromszáz különböző hivatal, egészségügyi, szociális, oktatási és nevelési intézményben fertőtlenítettek az ország teljes területén, ebből csak a vegyivédelmi zászlóalj több mint háromszáz intézményt mentesített. Több mint három és fél millió négyzetméter területet szabadítottak meg a vírustól, megközelítőleg kilencezer fővel – a legnehezebb időszakban tartalékosok bevonásával is –, és közel százötvenezer liter fertőtlenítő szert felhasználva. Ezt a zászlóalj egyedül nem is bírta volna, tíz másik alakulat fertőtlenítő rajai segítették a munkát.

 

Az ezredes hangsúlyozta: az alakulat egyedi és pótolhatatlan feladatot lát el a haza fegyveres védelmében, Magyarország biztonságának megőrzésében, az országot ért súlyos katasztrófahelyzetek elhárításában. Az ünnepség végén kitüntetéseket, elismeréseket kaptak a kiemelkedő munkát végzett vegyivédelmi katonák: Vadas László hadnagy, Horváth Kálmán zászlós, Csaba Tibor alezredes, Kovács Gábor alezredes, Csóti Diána hadnagy, Kiss Csaba zászlós, Enyedi István szakaszvezető, Rozmis István szakaszvezető és Schek Kitti törzsőrmester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában